Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Novák Katalinhoz fordult az egyik áldozat a pedofilügyben hozott kegyelmi döntése miatt


Novák Katalin Facebook-oldalán, egy poszt alatt szólalt meg a bicskei pedofilügy egyik áldozata
Novák Katalin Facebook-oldalán, egy poszt alatt szólalt meg a bicskei pedofilügy egyik áldozata

Az államfő a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával 22 elítéltnek adott kegyelmet, köztük a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, az otthon pedofíliáért elítélt egykori igazgatóját fedező bűntársnak.

A volt igazgató nyolcéves fegyházbüntetését tölti, amire azért ítélték, mert 2004 és 2016 között legkevesebb tíz kiskorú fiút zaklatott. Egykori helyettese, akinek a köztársasági elnök kegyelmet adott, másodrendű vádlottként kényszerítésért 3 év 4 hónapot kapott, mert tudott arról, hogy főnöke szexuálisan molesztált gyerekeket, és írt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amelyet zaklatója jelenlétében akart aláíratni vele.

Az ő esetében börtönbüntetésének hátralévő részét Novák Katalin kegyelemből ötévi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás és a közügyektől eltiltás hátralévő részének végrehajtását kegyelemből elengedte, valamint a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, az államfő kegyelmi döntése azért derült ki, mert az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta a börtönbüntetését. A Kúria eljárása még zajlott, amikor Novák Katalin aláírta a kegyelmi döntést, így az bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe, amire a 444 egyik olvasója hívta fel a figyelmet. A pedofil főnökét fedező férfi börtönbüntetését a Kúria is helybenhagyta, tehát jogerős, hogy a nevelő kényszerítést követett el.

Most az rtl.hu vette észre, hogy a köztársasági elnök Facebook-oldalán, egy poszt alatt megszólalt a pedofilügy egyik áldozata.

Arra kéri Novák Katalint mint többgyerekes családanyát, egykori családügyi minisztert, tegyen érdemi nyilatkozatot, mert úgy véli, hogy az államfő hallgatása a kegyelmi döntésről bizonytalanságot eredményez az áldozatokban és a társadalomban.

„A kommunikáció hiánya növelheti az érzést, hogy az áldozatok igazságtalanul elhanyagoltak, és további kérdéseket vet fel az elnöki döntéssel kapcsolatban” – írja Pop Mert Julián, aki úgy fogalmaz: ilyen fokú döbbenetet még nem érzett a bicskei ügyükkel kapcsolatban, „pedig aztán voltak kemény helyzetek”.

Majd így folytatja: „Az Ön gyermekeinek már nem kell találkoznia V. Jánossal, az egykori igazgatóval, gondoskodtunk róla. K. Endrével viszont lehetséges, pedig tettünk róla, hogy vele se találkozzanak gyerekek (jó pár évig), legalábbis ne a munkájából fakadóan. Nagyon elszomorító, hogy ezt pont Ön az elnöki hatalmának gyakorlásával tette újra lehetővé.”

Novák Katalin egyébként ezúttal sem indokolta kegyelmi döntését. Hivatala a HVG megkeresésére később annyit reagált, hogy Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem, és hozzátették, hogy konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudnak részletes tájékoztatást adni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG