Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Kidolgozása folyamatban van” – megszólaltak a nemzeti újságíróképzés szervezői


NTGN honlapja
NTGN honlapja

Közérdekű adatigénylésre volt szükség ahhoz, hogy az NTGN reagáljon az állami pénzből zajló újságíróképzéssel kapcsolatos kérdéseinkre. A válaszlevél valódi információkat alig tartalmazott, de így sem tanulság nélküli a törvényes határidő utolsó perceiben beérkező válaszlevél.

Május közepén jelent meg cikkünk, melyben azt mutattuk be, hogyan zajlik az állami milliárdokból indult újságíróképzés. Cikkünk megírásához természetesen megkerestük a képzést szervező Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft-t (NTGN) is, ám sem emailes, sem telefonos megkeresésünkre nem érkezett reakció. Próbáltunk kapcsolatba lépni az NTGN-t fenntartó Petőfi Irodalmi Múzeummal is, onnan azt a választ kaptuk, hogy ők nem illetékesek az ügyben. (Írásunk megjelenése után a Mandineren megjelent rövid írásában Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója aztán számonkérte a cikkünket átvevő médiumokat, hogy ők miért nem keresték meg a PIM-et, és emiatt propagandának nevezte őket.)

A minket érdeklő kérdések egy részét ezért közérdekű adatigénylés formájában küldtük el az NTGN-nek. Erre a törvényes határidőn belül érkezett is reakció. Egy, a szervezet központi címéről küldött, aláírás nélküli emailhez csatolt PDF formájában, ami egy kinyomtatott majd rossz minőségben beszkennenelt – szintén pecsét és aláírás nélküli – levelet tartalmazott. Feltett kérdéseinkre azonban csak részben kaptunk választ.

Arra a kérdésünkre, hogy kik a képzésben részt vevő tanárok, és ők mennyiért látják el feladatukat csak részleges választ kaptunk. Az NTGN ugyanis csak a megbízási vagy vállalkozási szerződés alapján részt vállaló szakemberek nevét és díjazását küldte meg, a munkavállalóként dolgozó tanárokét – személyes adatikra való hivatkozással – nem. Az viszont kiderült, hogy a vállalkozóként foglalkoztatott tanárok nettó 10 ezer forintos órabérért vagy havi nettó 270 ezer forintos fizetésért dolgoznak.

Szerettük volna megismerni az NTGN képzési terveit is. Ez azért is lett volna érdekes, mert a Szabad Európának nyilatkozó diákok többnyire arról számoltak be, hogy az oktatás feltűnően szervezetlen. Többen csoporttal még a képzés indulásakor sem tudták közölni, milyen hosszú lesz a program, diákok nem kaptak sem tantervet, sem felvilágosítást az elvárásokról. A képzés során szó sem volt az előzőleg megígért – és az NTGN által szerződésben is vállalt – egyéni tanrendről, állították a diákok.

Volt olyan csoport is, ahol arról beszéltek a diákok, hogy semmilyen elméleti alapoktatásban nem részesültek. „Nem mondták el, mi az a riport vagy az oknyomozás. Újságíróetikáról egyáltalán nem volt szó, a közszolgálatiságról is csak annyi, hogy mi a különbség a kereskedelmi és a közszolgálati média között. De azt egyáltalán nem hangsúlyozták, hogy kiegyensúlyozottnak kellene lenni, vagy minden oldalt bemutatni” – fogalmazott egyikük.

Sztoriban: Félelem vagy meggyőződés – így készülnek a hírek közmédiában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:11:19 0:00
Közvetlen elérés

A cikkünkben bemutatott hiányosságokkal kapcsolatos kételyeket nem oszlatta el az NTGN válasza sem. Az oktatási programokra vonatkozó kérdésünkkel ugyanis az NTGN honlapjára irányítottak, ahol azonban csak rövid, általános leírások vannak a képzésekről. A további tájékoztatást azonban megtagadták. „Az egyes programok szakmai tervei a Nemzeti Tehetséggondozó NKft. saját szellemi terméke, szerzői jogaival a Nemzeti Tehetséggondozó NKft. rendelkezik” – áll az NTGN válaszában. Azt is hozzátették, hogy a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog korlátozható a szellemi tulajdonhoz fűződő jogra tekintettel.

Az kiderült, hogy az NTGN képzéseiben eddig „152 résztvevő hallgató kezdte meg a tehetséggondozást”. Azt viszont még nem tudni, hányan végzik el sikeresen a képzést. A 2019 őszi indulás után ugyanis a koronavírus-járvány miatt hamar le kellett állni a gyakorlati oktatással.

Az NTGN által nyújtott tehetséggondozási program túlnyomó részben a résztvevők gyakorlati edukációjára helyezi a hangsúlyt, azonban a 2020 márciusa óta fennálló pandémiás helyzet miatt a gyakorlati felkészítés nem minden egyes eleme tudott megvalósulni online, nem jelenléti felkészítésre történő átállás miatt, így jelen adatszolgáltatás időpontjában még nem rendelkezünk lezárt tehetséggondozási ciklussal” – hangzik mindez egy mondatban, az újságírókat képző állami cég megfogalmazásában.

Azt, hogy hányan fejezték be sikeresen a képzést azért szerettük volna megtudni, mert forrásaink szerint nem ritka, hogy egy vagy több tanulót kitesznek a csoportból, és ennek oka nem mindig egyértelmű. „Szerintem csak azt akarták megmutatni, hogy tényleg ki lehet kerülni a programból, és így a többiek majd jobban összeszedik magukat” – kommentálta az egyik kirúgást egy, a képzésben bent maradó diák.

Mivel az anyaggyűjtés során annak sem találtuk nyomát, hogy milyen szinten van akkreditálva a képzés, és hogy a végzősök milyen bizonyítványt vagy oklevelet kapnak, ezt is megkérdeztük az NTGN-től. Erre az alábbi választ kaptuk: „Tehetséggondozási programjaink résztvevői számára Igazolás kerül kiállításra, amelyen feltüntetésre kerül a résztvevő neve, a program és a szakirány megnevezése, valamint az óraszám, amelynek keretében a képzést elvégezte. A jövőre vonatkozóan azonban Társaságunk tervezi végbizonyítványok kiállítását, ennek kidolgozása folyamatban van.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG