Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyíregyházán is közmeghallgatás lesz egy akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem miatt


Nyíregyháza ipari parkja a Nyíregyházi Televízió felvételén
Nyíregyháza ipari parkja a Nyíregyházi Televízió felvételén

Nyíregyházán egy akkumulátortakaró-tartólemezt gyártó létesítmény ügyében tartanak közmeghallgatást január 31-én. A városban már épül egy másik, hasonló üzem. A helyiek aggódnak, az önkormányzat hangsúlyozza: nem akkumulátorgyár épül, hanem akkumulátortakarótartólemez-gyártó létesítmény.

Élénk vita folyt az elmúlt napokban egy nyíregyházi ügyekkel foglalkozó Facebook-csoportban, amióta kiderült, hogy január 31-én közmeghallgatás lesz a városban tervezett akkumulátortakarótartólemez-gyártó létesítményről. A témához hozzászólók közül sokan emlegették a debreceni és gödi akkumulátorgyárak kapcsán keletkezett problémákat és lakossági tiltakozást. Közben az ügyre vonatkozó összes kommentet valakik eltávolították az egyik, helyi ügyekkel foglalkozó csoportból. Egy helyi forrásunk ezt így kommentálta: „Senki nem találja az akkumulátoros bejegyzéseket a hetven-nyocvanezer fős nyíregyházi Facebook-csoportokban.”

Az önkormányzat a városban terjedő hírek miatt a város weboldalán közzétett közleménnyel igyekezett tisztázni a helyzetet:

„Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a január 31-én tartandó közmeghallgatás kizárólagos tárgya a Boysen Battery Components Hungary Kft. megbízásából eljáró Denkstatt Hungary Kft. kérelmére, a Nyíregyháza 01512/1 hrsz. alatti ingatlanon (Nyíregyházi Ipari Parkban létesítendő) tervezett akkumulátortakarótartólemez-gyártó létesítmény telepítése, megvalósítása. A kérelem alapján a létesítendő üzem profilja kizárólag lemezmegmunkálás, felületkezelés és ezt követően porfestés, valamint PVC-bevonatolás, nem pedig a tévesen terjesztett információk szerinti akkumulátorgyártás.”

A közmeghallgatás híre azt követően kezdett terjedni, hogy a Momentum nyíregyházi önkormányzati képviselője, Babosi György megosztotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya által közzétett hirdetményt. A Szabad Európa megkeresésére a képviselő elmondta, ő is véletlenül értesült a jövő heti közmeghallgatásról: „Tudok róla, de csak azért, mert hétvégén ránéztem a zöldhatóság oldalára, és ott láttam. Én írtam erről helyi Facebook-csoportokban először. Azóta itt áll a bál.”

A kormányhivatal hirdetménye a 2023. január 31-re tervezett közmeghallgatásról
A kormányhivatal hirdetménye a 2023. január 31-re tervezett közmeghallgatásról

A képviselő az ügy kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyíregyházi Ipari Park bővítését korábban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházási célterületté nyilvánította, és az önkormányzat 15 milliárd forintos támogatást kapott földvásárlásra, ezzel 640 hektárra bővült az Ipari Park.

Ehhez kapcsolódóan: A polgármester lemondását követelték a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatáson

A képviselő beszélt arról is, hogy amikor közzétette a közmeghallgatásról szóló hirdetményt, sokan félreértették, és akkumulátorgyár ellen kezdtek tiltakozást szervezni. Babosi hangsúlyozta, hogy a most Nyíregyházára tervezett üzem teljesen más, mint a debreceni gyár, ugyanakkor tény, hogy ezt is egy akkumulátoripari cég hozná létre. Szerinte fennáll a veszélye, hogy előbb-utóbb akkumulátorgyártó cég is megkörnyékezheti a várost, hiszen, mint mondta, „Debrecenben is úgy kezdődött, hogy először szeparátorfólia-gyártás volt”.

A képviselő ezért levelet írt Nyíregyháza polgármesterének, azt tudakolva hogy Nyíregyháza vezetése vagy más illetékes szervek folytatnak-e tárgyalást a CATL akkumulátorgyárhoz hasonló profilú céggel, és hogy tervezi-e a városvezetés, hogy Nyíregyházán akkumulátorok gyártásával, szétszerelésével, újrahasznosításával foglalkozó cégek megjelenjenek. Babosi e cikkünk megjelenéséig nem kapott választ a levelére.

Annyi köze van az akkumulátorhoz, mint péksüteménynek a papírzacskóhoz

Az önkormányzati fenntartású Nyíregyházi Televízió az önkormányzat érvelésével összhangban Ne dőljön be az álhíreknek: nem akkumulátort gyártana az új beruházó Nyíregyházán! címmel közölt cikket. Az írás szerint valakik tudatosan félrevezető információt terjesztenek az üzem kapcsán, pedig szerintük a Boysen Battery Components Hungary Kft. tervezett telephelyén személygépjárművek akkumulátorának elhelyezését biztosító fém takarótartó-lemezeinek gyártása tervezett, és nem akkumulátorgyártás. A riport kiemeli: a városban már több hasonló, fémmegmunkálást végző cég dolgozik, ezek szerintük nem tartoznak a veszélyes üzem kategóriába.

„A gyártani kívánt fém alkatrésznek annyi köze van az akkumulátorhoz, mint péksüteménynek a papírzacskóhoz. Mindenki láthatott már hasonlót, amikor akkumulátort cseréltek az autójában, hiszen ez rögzíti, tartja a jármű áramforrását. A beruházás részeként a beadott kérelem alapján egy gyártócsarnokot és egy irodaházat alakítanak ki. A gyártócsarnokban a munkadarabok gyártása tekercsben érkező fémlemezből történik, melyből többlépcsős préselést, majd hegesztést, ragasztást követően készülnek el az akkumulátortakaró lemezek. A hegesztést követően a munkadarabok többlépcsős felületkezelésen, majd porfestésen vagy PVC-bevonatoláson mennek keresztül. A felületkezelést követően minőség‐ellenőrzés, tesztelés, majd csomagolás történik.”

Nyíregyháza vezetése még tavaly nyáron tette közzé az önkormányzat weboldalán, hogy elkezdődtek a földmunkák egy másik üzem előkészítésére. A polgármester ebben a hírben háromszázmilliárdos beruházásról beszélt, ami szerinte 1200 új munkahelyet teremt a környéken.

Szijjártó Péter a másik helyi akkumulátoralkatrész-üzem, a W-Scope Corporation gyárának tavalyi alapkőletételi ünnepségén Nyíregyházán
Szijjártó Péter a másik helyi akkumulátoralkatrész-üzem, a W-Scope Corporation gyárának tavalyi alapkőletételi ünnepségén Nyíregyházán
  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG