Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilencezer felett az új fertőzöttek száma, Orbán Viktor a nyitásról beszélt


Egy katona védőöltözetét fertőtlenítik egy soroksári általános iskola udvarán 2020. október 28-án
Egy katona védőöltözetét fertőtlenítik egy soroksári általános iskola udvarán 2020. október 28-án

A miniszterelnök szerint április 13-án meglehet a hárommillió, legalább az első oltással beoltott Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 9055 új fertőzöttet regisztráltak, a vírus okozta betegségek 267 emberéletet követeltek. Egy hét múlva döntenek arról, kaphatnak-e vakcinát a 16-18 évesek.

Az újonnan ismertté váltakkal együtt 670 776-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunytak száma 21 262-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma elérte a 236 144-et, Kórházban 11 747 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor a közmédiában Nagypénteken a nyitásról beszélt. Szerinte az április 4-ével végződő héten 2 millió 356 legalább egyszer beoltott lesz Magyarországon, számuk az április 13-val záruló héten eléri majd a hárommilliót, rá egy hétre pedig a 3,5 milliót is meg fogja haladni.

Mint mondta, kérdés, hogy ha elkezd csökkenni a fertőzések és a száma, elérhetővé lehet-e tenni az oltottak számára bizonyos szolgáltatásokat, szállodákat, a kulturális életet.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a fokozatos nyitásról hozott első intézkedések a 2,5 millió beoltott elérésével, azaz húsvét után életbe lépnek. Meghatározott szabályok betartásával nyithatnak az üzletek és a szolgáltatók, a kijárási korlátozás pedig csak este 10-től reggel 5-ig tart majd.

Április 19-én nyithatnak az óvodák és az iskolák, ezt ugyanakkor – mint arról a Szabad Európa is beszámolt – több pedagógusszakszervezet bírálta, mert az érdekképviseletek szerint nem lesz meg a pedagógusok kellő védettsége.

A miniszterelnök azt mondta, jövő pénteken döntenek azokról az intézkedésekről, amelyek akkor lépnek életbe, ha az oltottak száma eléri a 3-3,5 milliót.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy már napirenden van a 16-18 éves korosztály oltásának kérdése. Mint mondta, egy hét múlva az operatív törzs döntése alapján fogják bejelenteni, hogy a 16-18 évesek kaphatnak-e vakcinát.

XS
SM
MD
LG