Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolc év után lemond posztjáról a skót miniszterelnök


Nicola Sturgeon sajtótájékoztatója Edinburgh-ben 2022. június 14-én
Nicola Sturgeon sajtótájékoztatója Edinburgh-ben 2022. június 14-én

Nicola Sturgeon kijelentette, hogy döntését nem az utóbbi időszak bírálatainak hatására hozta meg, hanem azért, mert szerinte Skóciának olyan vezetőre van szüksége függetlensége kivívásához, aki nála alkalmasabb a politikai ellentétek áthidalására.

A skót miniszterelnök edinburgh-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szolgálatnak része az is, hogy tudja az ember, mikor kell átadnia a helyet másvalakinek.

„Az eszemmel és a szívemmel is tudom, hogy ez az idő most jött el” – fogalmazott.

Az 52 éves politikus 2014 óta vezeti Skóciát, amikor is a lakosság szűk többsége az Egyesült Királyságban maradásról határozott a függetlenségi referendumon.

Ugyan a népszavazást olyan döntésnek minősítették akkoriban, amelyre nemzedékenként csak egyszer van lehetőség, Sturgeon és az általa vezetett, kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) újabb referendumot akar kiírni, rámutatva, hogy a szigetország kilépése az Európai Unióból gyökeresen megváltoztatta a helyzetet. London egyelőre ezt nem engedélyezte.

Ehhez kapcsolódóan: Új függetlenségi szavazást akar Skócia vezetője

Sturgeon, aki a félautonómiát élvező Skócia első női kormányfője, bejelentette, hogy utódja hivatalba lépéséig tisztségében marad.

A döntés váratlanul érte az elemzőket, ugyanis szilárd a kabinet erőfeszítéseinek támogatottsága mind a függetlenség, mind a hivatalos nemváltás jogi feltételeinek megkönnyítése terén.

„Jézusom, ez olyan hirtelen volt, mint Jacinda Ardern esetében” – írta Twitteren az SNP képviselője, Angus MacNeil az új-zélandi miniszterelnök közelmúltbeli lemondására utalva.

Az utóbbi hetekben fokozódott a nyomás Sturgeonon, aki egyes párttársai kifogásai ellenére átnyomta a parlamenten a transznemű emberek jogi nemváltásának megkönnyítését célzó törvénycsomagot.

Többen úgy vélekedtek, hogy az ügyben elfoglalt miniszterelnöki álláspont alááshatja a párt fő céljának számító függetlenség támogatottságát.

Joanna Cherry, az SNP egyik törvényhozója hangsúlyozta, hogy ez a döntés lehetőséget jelent a párton belüli demokrácia, a nyílt és tiszteletteljes vita hagyományának helyreállítására.

Ehhez kapcsolódóan: A skót kormány jövő októberben tartana népszavazást a függetlenségről

Sturgeon leszögezte, hogy nem az elmúlt hetek kritikái miatt áll félre, ugyanakkor elismerte, hogy a közelmúlt eseményei testileg és lelkileg is megviselték.

Skóciában az elfogadott jogszabály nyomán a hivatalos nemváltáshoz nem lenne többé szükség orvosi igazolásra, az alsó korhatárt 16 évre csökkentenék, és lehetővé tennék a folyamat visszafordítását is.

A transzjogi aktivisták által ünnepelt csomagot sokan amiatt bírálták, hogy megalkotásakor nem vették figyelembe azon aggályokat, hogy az egyszerűsített szabályokkal visszaélhetnek majd egyes férfiak, így nem lesznek biztonságban a nők például a családon belüli erőszak áldozatainak menhelyein sem.

Ehhez kapcsolódóan: A nemváltás megkönnyítését tervezi Németország

Az ellenérzések fokozódtak, miután napvilágot látott a hír, hogy a két nő megerőszakolása miatt elítélt Isla Brysont – korábbi nevén Adam Grahamet – női börtönben tartják fogva, mivel kérvényezte nemváltását. Az elítéltet a botrány kirobbanásának hatására átszállították, a kormány pedig közölte, hogy egyelőre leállítják a szexuális erőszakot elkövető, transznemű fogvatartottak női börtönbe való szállítását Skóciában.

Ugyan a skót parlament megszavazta a jogszabályt, a brit kormány blokkolja a hatálybalépését. Az edinburgh-i vezetés bírósághoz kíván fordulni az ügyben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG