Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolc hónap börtönre ítélték a Capitoliumot megostromló tüntetők egyikét


Donald Trump előző amerikai elnök hívei ostromolják a washingtoni törvényhozás épületét 2021. január 6-án
Donald Trump előző amerikai elnök hívei ostromolják a washingtoni törvényhozás épületét 2021. január 6-án

Nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt az amerikai férfi, aki részt vett a washingtoni törvényhozás épületének 2021. január 6-i ostromában, és behatolt a szenátusi terembe.

Randolph Moss szövetségi bíró a július 19-i tárgyaláson megállapította, hogy Paul Hodgkins nem vett részt erőszakcselekményekben, nem fenyegetett senkit, illetve nem volt a Capitolium ostromának szervezői között.

A törvényszék kimondta ugyanakkor, hogy a 38 éves floridai férfi akadályozta Joe Biden elnökválasztási győzelmének hitelesítését, amit be is ismert.

Moss úgy vélekedett, hogy a részvétel a zavargásban pusztán „eltévelyedés” lehetett Hodgkins életében, ettől függetlenül azonban még szerepet játszott az Egyesült Államok történelmének ezen sötét epizódjában, és fontos elejét venni az esetleges hasonló incidenseknek a jövőben.

„Ostoba döntés volt"

A vádlott a meghallgatásán bocsánatot kért, és azt mondta, hogy szégyelli magát a történtekért. „Ostoba döntés volt a részemről, amiért teljes felelősséget vállalok” – emelte ki.

A bíróság szerint a „Trump 2020” feliratú kampányzászlót lengető férfi kevesebb mint fél órát töltött a törvényhozás épületében, ahol többekkel együtt az elnöki pulpitus előtt fényképezkedett.

Paul Hodgkins az első, akit elítéltek azon mintegy ötszáz ember közül, akik ellen vádat emeltek a washingtoni zavargások és a Capitolium ostromának ügyében.

A bírósági döntés mérceként szolgálhat majd több száz másik vádlott büntetési tételének megállapításakor.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG