Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyomozás indul a megcsonkított aligai fűzfa ügyében


A megcsonkított fűzfa Téglás Tamás felvételén
A megcsonkított fűzfa Téglás Tamás felvételén

Bár a rendőrség először visszadobta a feljelentést, az ügyészség utasítására mégis nyomozás indul az aligai Balaton-parton, a Kádár-szigeten lévő fűzfa megcsonkítása miatt. Közben az Aligai Fürdőegyesület kiderítette, hogy a vízügy tizenöt évre bérbe adta a szigetet egy közeli telektulajdonosnak, aki fagondozásra kapott engedélyt.

Természetkárosítás gyanúja miatt tett feljelentést az LMP-s Keresztes László Lóránt novemberben, miután az aligai Kádár-szigeten megcsonkították a sok helyi által kedvelt és csodált fűzfát. Mint mondta, a mesterséges sziget a tómeder része, amely Natura 2000-es terület, ezért szerinte nem lehetett volna megcsonkítani a fűzfát.

A rendőrség először visszautasította a nyomozást azzal, hogy nem történt bűncselekmény, mert a nemzeti park szerint a fa nem védett. Az ügyészség azonban felülbírálta a rendőrség döntését, és nyomozás elrendelésére, szakértő bevonására utasította a rendőrséget – mondta a Szabad Európának Keresztes László Lóránt.

Az Aligai Fürdőegyesület az ikonikus fűzfa megcsonkítása után közérdekű adatigényléssel fordult a sziget vagyonkezelőjéhez, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz. Kiderült, hogy a Kádár-szigetet még tavaly júniusban tizenöt évre bérbe adták Aliga II. egyik ingatlantulajdonosának évi háromszázezer forintért. A vízügy válaszából az is kiderült, hogy a bérlő fagondozására kapott engedélyt a fűzfára.

A civil szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a Kádár-szigetet bérbe adták magánkézbe, miután az mindenki által szabadon használható, és a Településrendezési szerződés szerint a kijelölt parti sétány része, ezért azt tervezik, hogy megtámadják a bérleti szerződést.

Miután a nyomozás elindult, igazságügyi szakértő fogja megállapítani, hogy a fűzfa gondozása megfelelt-e a szakmai előírásoknak.

Korábban a Szabad Európának nyilatkozó favizsgáló szakember a fotók alapján barbár módszernek nevezte a teljes csonkolást. Kerestük az ügyben a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés - Válaszolt a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság:

"A Balatonvilágos 02/45 hrsz-ú terület a Magyar Állam tulajdonában és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében áll. Az Igazgatóság vagyonkezelői jogkörében eljárva a területet bérleti szerződés keretében hasznosította. A bérleti szerződés szerint a Bérlő engedély nélkül nem végezhet engedélyhez kötött tevékenységet. A Bérlő köteles a környezetvédelmi természetvédelmi előírásokat betartani, ennek megszegése esetén a szerződés lehetséges jogkövetkezménye a szerződés felbontása.

Az Igazgatóság mederkezelőként hozzájárulását adta ahhoz, hogy a bérelt területen lévő fűzfa fagondozását, gallyazását elvégeztesse. Amennyiben a hatáskörrel rendelkező hatóságok azt állapítják meg, hogy a bérlő a fagondozási tevékenységet nem megfelelően végezte, vagy az általa végzett tevékenység a fa pusztulásához vezet, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a szükséges intézkedéseket megteszi" - közölte a KDTVIZIG.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG