Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyomoznak a Szabad Európával összekülönbözött ukrán bankelnök ellen


Újságírók tiltakoznak az Ukrekszimbank épületénél Kijevben 2021. október 6-án
Újságírók tiltakoznak az Ukrekszimbank épületénél Kijevben 2021. október 6-án

Egy nagy ukrán állami bank vezetője közölte: nyomozás indult ellene, miután egy interjú során összetűzésbe került a héten a Szabad Európa ukrán szerkesztőségénekoknyomozó riportereivel.

Jevhen Mecser, aki a hét elején ideiglenesen lemondott az Ukrekszimbank vezérigazgatói posztjáról, azt mondja, október 7-én kézbesítették neki a hivatalos értesítést.

„Kész vagyok teljes mértékben együttműködni a nyomozásban. Mélyen hiszem, hogy a szólásszabadság fontos eleme Ukrajna fejlődésének – írta Mecser Facebook-oldalán. – Még egyszer őszintén bocsánatot kérek az újságírók közösségétől és az érintett riporterektől személyesen is.”

A kijevi területi ügyészség szóvivője elmondta: a bank vezető szóvivőjét is értesítették arról, hogy gyanúsított. Az ukrán törvények szerint ez azt jelenti, hogy a két férfit hivatalosan bűncselekménnyel vádolják.

Kétes hitelügylet

Egy nappal korábban Mecser bejelentette, hogy ideiglenesen lemond Ukrajna legjelentősebb export-import bankja vezérigazgatói posztjáról.

Az incidens október 4-én történt Mecser kijevi irodájában, a Szkemi újságíróival készített interjú során. A Szkemi a Szabad Európa (RFE/RL) ukrán szerkesztőségének és a Persi televízió közös oknyomozó projektje.

Az egyik riporter, Kirilo Ovszjanij az egyik ügyfélnek nyújtott ellentmondásos hitelről tett fel kérdést a bankelnöknek.

Elkoboztatta az elkészült videókat

Mecser ekkor arra utasította a biztonsági személyzetet, hogy állítsák meg az újságírókat, vegyék el tőlük a kamerákat és a videóra vett anyagot. A biztonsági őrök erőszakkal lefoglalták Olekszandr Mazur videós két kameráját és memóriakártyáit.

Az újságírók távozhattak, miután a videofájlok törlésére utasították őket a memóriakártyákról, ám a Szkemi technikusainak sikerült helyreállítaniuk az egész esetet bemutató videót.

Ezen látható, hogyan utasította Mecser a szóvivőjét és a biztonsági személyzetet a kamerák és a memóriakártyák elkobzására. Hallani, amint a bank alkalmazottai azt mondják, hogy a memóriakártyákat „nullára kell tisztítani”.

Tiltakozik az államfő is

Hivatalos tisztségviselők, köztük Volodimir Zelenszkij elnök és Irina Venediktova legfőbb ügyész elítélték a támadást.

Az ukrán rendőrség közölte, hogy büntetőeljárást indítottak.

„Az újságíróknak lehetővé kell tenni, hogy fizikai megfélemlítéstől vagy zaklatástól való félelem nélkül végezzék munkájukat” - mondta Jamie Fly, a Szabad Európa elnöke a támadás után.

Készült az Ukrajinska pravda tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG