Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oligarchákat sejtenek az ukrajnai merénylet hátterében


Szerhij Sefir (balra) Volodimir Zelenszkij elnökkel 2019-ben Kijevben
Szerhij Sefir (balra) Volodimir Zelenszkij elnökkel 2019-ben Kijevben

Több mint tíz lövés érte Szerhij Sefir, az ukrán államfő tanácsadójának autóját a szeptember 22-én, helyi idő szerint 10 óra körül Kijev mellett, Lisnyij faluban elkövetett támadás során. A rendőrség tájékoztatása szerint ismeretlen fegyveresek automata fegyverrel lőttek a kocsira. Maga Sefir nem sérült meg, de mivel az autó nem volt páncélozott, a sofőrje megsebesült. A hatóságok nem közölték, hogy mennyire súlyos az állapota.

Gyilkossági kísérlet miatt nyomoznak

Sefir szerint a merénylet elkövetőinek célja az volt, hogy megijessze az ukrán vezetést. „Nem vettem részt olyan ügyekben, amelyek okot adnának egy ilyen támadásra. Úgy gondolom, hogy terrorakció történt” – mondta Sefir a rendőrséggel és Denisz Monasztirszkij belügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón. Monasztirszkij azt nyilatkozta, hogy vizsgálják azt is, külföldi titkosszolgálatoknak közük lehetett-e a merénylethez.

Anton Gerascsenko, a belügyminiszter tanácsadója Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a fegyveresek egy út menti erdős területről nyitottak tüzet, és a sofőr „súlyosan megsebesült”. Iryna Venediktova ukrán főügyész szintén Facebookon közölte, hogy a rendőrség gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást.

Az oligarchatörvény lehetett az indíték

Az Interfax-Ukraina hírügynökség idézte Mihajlo Podoljakot, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának egyik segítőjét, aki szerint a támadás az elnöknek szóló üzenet volt, az elkövetők megpróbálják eltántorítani azon törekvésétől, hogy „korlátozza az árnyékoligarchák hagyományos befolyását” az országban. Zelenszkij pártja, a Nép Szolgája július 1-jén első olvasatban elfogadott egy törvénytervezetet, az úgynevezett oligarchatörvényt, amely bevezetné az oligarcha jogi definícióját, és korlátozásokat vezetne be a túlzott befolyással rendelkező üzletemberekkel szemben, többek között megakadályozná, hogy politikai pártokat finanszírozzanak.

A törvényt azután készítette elő az elnökség, hogy Zelenszkijt sok bírálat érte, amiért nem tudta ígéreteihez híven eléggé visszaszorítani a mélyen gyökerező korrupciót. Ukrajnát az Egyesült Államok is felszólította, hogy lépjen fel azon maroknyi milliárdos ellen, akik a színfalak mögül hatalmas politikai befolyást gyakorolnak az ország és polgárai kárára.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG