Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ők kapták idén az alternatív Nobel-díjakat


Vlagyimir Szlivjak orosz környezetvédelmi aktivista, az EcoDefense alapítója 2016-ban
Vlagyimir Szlivjak orosz környezetvédelmi aktivista, az EcoDefense alapítója 2016-ban

Orosz és indiai környezetvédők, afrikai feminista és a kanadai őslakosok jogaiért küzdő aktivista kapta idén az alternatív Nobel-díjnak is nevezett Right Livelihood-díjat, amelyet alapítója a hagyományos Nobel-díj-átadókat elhanyagolt, de fontos ügyek érdekében hívott életre.

„A 2021-es díjazottak a súlyosbodó klímaválsággal, a hatalmas kormányzati és vállalati érdekekkel, sőt terrorfenyegetettséggel szemben bizonyítják, hogy a szolidaritás a kulcsa egy mindenki számára jobb jövőnek” – írta szeptember 29-én a svéd Right Livelihood Alapítvány azokról, akik idén elnyerték a szervezet díját, amelyet sokszor alternatív Nobel-díjnak neveznek.

Előtérben a környezetvédelem és a népi mozgalmak

A Right Livelihood Awardot 1980-ban alapította Jakob von Uexküll svéd-német filantróp, aki úgy érezte, hogy a Nobel-díjak figyelmen kívül hagynak olyan témákat, mint a gyermekek jóléte vagy a környezetvédelem. Von Uexküll úgy fogalmazott a mostani díjazottakról: „bátor aktivisták, akik megmutatják, hogy mire képesek a népi mozgalmak”.

Az idei négy (három személy és egy szervezett) díjazott között van Marthe Wandou, a nemek közötti egyenlőségért és a békéért küzdő aktivista, aki a kilencvenes évek óta a kameruni Csád-tó térségében a lányok elleni szexuális erőszak megelőzéséért és az áldozatok gondozásáért dolgozik.

Szintén díjat nyert Vlagyimir Szlivjak orosz környezetvédelmi aktivista, aki fontos szerepet játszott a szén- és nukleáris ipar elleni tiltakozások elindításában. Ő volt ugyanis egyik alapítója az Ecodefense nevű szervezetnek, amelyet ma Oroszország egyik vezető környezetvédelmi szervezeteként tartanak számon.

Freda Huson, a kanadai wet'suwet'en nép őslakosainak jogaiért küzdő aktivista „népének kultúrája visszaszerzéséért és földjük védelméért a katasztrofális gázvezetékprojektekkel szemben tanúsított félelem nélküli elkötelezettségéért” kapott a díjat.

A negyedik díjazott szintén egy környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, az indiai székhelyű Legal Initiative for Forest and Environment, azaz a LIFE. A csoport jogi eszközökkel harcol a környezetszennyezés ellen és a veszélyeztetett lakosság védelmében. „A LIFE a kiszolgáltatott közösségeknek segít szembeszállni a hatalmasok érdekeivel, és beleszólást ad nekik a döntéshozatali folyamatokban” – áll a Livelihood Alapítvány közleményében.

Rekordszámú jelölt volt idén

A győztesek egyenként egymillió korona (115 520 dollár) pénzjutalomban részesülnek, és december 1-jén virtuális díjátadó ünnepségen fogják őket kitüntetni.

Az alapítvány közölte, hogy 2021-ben rekordszámú, 89 ország 206 jelöltjét vették figyelembe. Az elmúlt években a Right Livelihood Award díjazottjai között volt Greta Thunberg svéd éghajlatvédelmi aktivista, Bryan Stevenson amerikai polgárjogi ügyvéd és Naszrin Szotudeh bebörtönzött iráni ügyvédnő.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG