Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oknyomozók kiderítették, hogy jelentős orosz pénzekhez jutott egy ismert német újságíró


Hubert Seipel és Vlagyimir Putyin 2016. június 7-én Moszkvában
Hubert Seipel és Vlagyimir Putyin 2016. június 7-én Moszkvában

A Vlagyimir Putyinról két könyvet is író, vele interjút készítő Hubert Seipel mintegy hatszázezer euróhoz jutott az orosz elnökhöz közel álló oligarchák egyikének cégétől.

A díjnyertes újságíró elsősorban a Putyinnal készített, 2014-es, exkluzív interjúját követően vált ismertté Németországban, amelynek nyomán dokumentumfilm is készült a Kreml uráról.

Közös tényfeltáró munkája nyomán a német ZDF, a Der Spiegel és a Paper Trail Media kiderítette, hogy a befolyásos szerző hatszázezer eurót kapott két, sokak szerint az orosz elnököt kedvező színben lefestő könyvéért egy ciprusi székhelyű vállalattól, amely a jelenleg nyugati szankciók hatálya alatt álló Alekszej Mordasovhoz köthető.

A titkos ciprusi pénzügyi iratokhoz hozzájutó oknyomozók arról számoltak be, hogy a német médiában független Oroszország-szakértőként fellépő Seipel 2018-ban olyan szponzorációs megállapodást írt alá, amelynek értelmében könyvet fog írni „az orosz politikai klímáról”. Szakértők szerint ez a hatszázezer euró meglehetősen magas összegnek számít Németországban hasonló munkáért.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország az orosz dezinformációs tevékenység kiemelt célpontja

A könyv 2021-ben jelent meg Putyin hatalma: Miért van szüksége Európának Oroszországra címmel, amely a Putyin: a hatalom belülről című, 2015-ös kötetét követte.

A megszerzett dokumentumok között van egy kézzel írott feljegyzés, amely arra utal, hogy a férfi már 2013-ban is pénzt kapott a készülő írásért.

Seipel, aki saját elmondása szerint csaknem százszor találkozott Putyinnal, egyike annak a kevés nyugati újságírónak, aki közvetlen hozzáféréssel rendelkezik az orosz vezetőhöz, azonban a kifizetések miatti esetleges összeférhetetlenségre nem figyelmeztette sem az olvasóit, sem a kiadóját.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU védtelen a félretájékoztatás orosz univerzumával szemben

Az újságíró megerősítette a ZDF-nek, hogy Mordasovon keresztül pénzügyi támogatáshoz jutott, de azt állította, hogy ez semmilyen módon nem befolyásolta könyvei tartalmát. Ennek kapcsán rámutatott az aláírt szerződés azon pontjára, amely szerint a szerzőnek „nem áll fenn kötelezettsége a szponzor felé a könyvprojekt vonatkozásában”.

Az NDR televíziós csatorna közölte, hogy nem volt tudomása az orosz finanszírozásról, és fontolgatja a lehetséges jogi lépéseket.

Az ARD és az orosz fél egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket.

Az acél- és bankmágnás Mordasovot az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is felvette tavaly szankciós listájára. A Kreml-közeli üzletember a TUI német utazási iroda többségi tulajdonosa, közel 21 milliárd dolláros vagyonával ő Oroszország egyik leggazdagabb embere.

A nyugati büntetőintézkedések elrendelését követően az oligarcha képviselői azt állították, hogy eladta részesedését a Putyin szövetségesének számító Jurij Kovalcsuk tulajdonában lévő Rosszija Bankban, de az Európai Bíróság később úgy ítélte meg, hogy ezt nem támasztják alá hivatalos iratok.

Készült az AFP, az ICIJ és a The Guardian tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG