Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nyugdíj előtt álló pedagógusok is kapnak béremelést, a PDSZ szerint kicsinyes a megoldás


Egy óvodapedagógus foglalkozást tart a kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda egyik termében 2019. január 16-án (képünk illusztráció)
Egy óvodapedagógus foglalkozást tart a kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda egyik termében 2019. január 16-án (képünk illusztráció)

A Belügyminisztérium közleménye szerint csak arra a 389 pedagógusra vonatkozik a döntés, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között kezdték meg a felmentési idő letöltését. A PDSZ szerint kicsinyes a Belügyminisztérium megoldása, ugyanakkor eredmény, hogy Pintér Sándor belátta: a nyugdíjba készülő közalkalmazott pedagógusok sem maradhatnak ki a béremelésből.

Pintér Sándor belügyminiszter álláspontja az, hogy a státusztörvény hatálybalépésével azok a nyugdíjazás előtt álló pedagógusok kerültek méltatlan helyzetbe, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között kezdték meg felmentési idejük letöltését. Az ő közalkalmazotti jogviszonyuk ugyanis nem alakult át, rájuk nem vonatkozott az új jogviszony szerinti új illetmények megállapítása, ezen a jogcímen nem részesülhettek fizetésemelésben.

A Belügyminisztérium közleménye szerint az érintett 389 pedagógus munkáltatóinak 2024. január 1-jétől egyoldalú kötelezettségvállalással biztosítaniuk kell a Ped. I., a Ped. II. vagy a Mesterpedagógus fokozatban az adott sáv alsó értékének megfelelő összegű, de legalább tízszázalékos mértékű fizetésemelést. Mint írják, az érintetteket a tankerületek tájékoztatták a miniszter döntéséről.

Ehhez kapcsolódóan: Tényleg spórolhattak a távozó pedagógusok végkielégítésén

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének álláspontja ugyanakkor az, hogy minden olyan, nyugdíj előtt álló pedagógusnak járna a béremelés, aki 2023-ban megkezdte a felmentési idő letöltését, tehát azoknak is, akik tavaly szeptember 15. előtt. A PDSZ ügyvivője a Szabad Európának nyilatkozva azzal érvel, hogy ha a jogalkotó másként gondolta volna, akkor 2023. december 31-én meg kellett volna szüntetni az érintettek munkaviszonyát – még a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján –, azzal, hogy megkapják a nekik járó végkielégítést, és nem kötelezik őket munkára a felmentési idejük alatt.

Nagy Erzsébet emlékeztetett rá, hogy sok, nyugdíj előtt álló pedagógusnak megvan a pályán töltött harminc év jogviszonya, vagy több is, ilyen esetben akár nyolchavi végkielégítés is járhat. A PDSZ ügyvivője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy sok helyen a nyugdíjba készülő pedagógust munkára kötelezték, hiszen a hatályos jogszabályok szerint a felmentési idő felében ezt megteheti a munkáltató.

Tehát a mostani belügyminiszteri döntés a felmentési idejüket tavaly szeptember 15. előtt megkezdő pedagógusok esetében azt jelenti, hogy

  • nem kaptak idén béremelést,
  • a felmentési idő felében munkára kötelezhetik őket,
  • elszállt annak az esélye is, hogy 2023. december 31-én végkielégítéssel szűnt volna meg a jogviszonyuk.

A most bejelentett béremelés tehát csak a nyugdíjba vonulók egy részét érinti, ami nevetséges és kicsinyes – tette hozzá a PDSZ ügyvivője. Nagy Erzsébet ennek ellenére az oktatási kormányzattal folyó szakszervezeti egyeztetés fontos eredményének tartja, hogy a belügyminiszter végül belátta, hogy a nyugdíjba készülő közalkalmazott pedagógusok sem maradhatnak ki a béremelésből.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG