Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: Kiszúrtak az óvodapedagógusokkal, sokuknak alig nőtt a fizetése


Egy óvodapedagógus foglalkozást tart a kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda egyik termében 2019. január 16-án (képünk illusztráció)
Egy óvodapedagógus foglalkozást tart a kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda egyik termében 2019. január 16-án (képünk illusztráció)

A régóta a pályán lévő, magasabb végzettségű óvodapedagógusok jártak a legrosszabbul, az ő emelésük nagyon messze van a bejelentett átlagos 32,2 százaléktól, maximum 10-15 százalékot kaptak, de sokan csak négy vagy hat százalékot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint.

Az általános iskolai és gimnáziumi tanároknál a kormány nagyjából betartotta azt az ígéretet, hogy mindenkinek a valós bérét emelik meg az adott százalékokkal – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet. Azt már nagyjából két hete tudni lehetett, hogy Gyakornok fokozatban 32,2 százalék, Pedagógus I. fokozatban 31,2 százalék, Pedagógus II. fokozatban 29,1, Mesterpedagógus fokozatban pedig 21,2 százalék emelésre számíthatnak a tanárok januártól.

A hétfőn és kedden a tanároknak átadott kinevezési papírokból kiderült, hogy a tizedszázalékokat lecsipkedték – mondta a PDSZ ügyvivője, aki szerint az is pénz, ezért reklamálni fognak a szerdai egyeztetésen.

Ennél sokkal nagyobb problémának nevezte ugyanakkor, hogy az óvodapedagógusok szinte kivétel nélkül csak a minimumot kapták, ami azt jelenti, hogy nem a korábbi bérük alapján számolták ki az emelést, hanem a fokozatukhoz tartozó minimumösszeget vették alapul. Aki negyven éve dolgozik Pedagógus I. fokozatban, annak magasabb volt a fizetése, mint aki csak néhány éve van ebben a kategóriában – magyarázta.

Korábbi cikkünk a témában: PDSZ: Nevetséges, hogy a szakszervezetek akadályozták volna a tanárok béremelését

Nagy Erzsébet közölte: Pedagógus I.-ben 42 év után, egyetemi végzettséggel csak hat százalék, Pedagógus II.-ben 42 év után csak négy százalék, harminc év után csak 12 százalék pluszt jelent a korábbi fizetésekhez képest a mostani béremelés, ami jócskán elmarad a bejelentett átlagos 32,2 százaléktól.

A PDSZ ügyvivője szerint kiszúrtak az óvodapedagógusokkal. Az ő munkáltatóik az önkormányzatok. Nagy Erzsébet beszélt néhánnyal, arra hivatkoztak, hogy nagyon későn kapták meg a fedezetet, kevés információval, nem volt elég idő kiszámolni, hogy mire elég a kapott forrás, ezért a minimumösszegekkel számoltak minden óvodapedagógusnál.

Mint mondta, nagyon csalódottan fogadták a harminc-negyven éve pályán lévő óvodapedagógusok, hogy jóval kevesebb béremelést kaptak, mint amire számítottak. Azt mondják, hogy öregkorukra rajtvonalra állították őket – idézte egyiküket a PDSZ ügyvivője. Most szinte annyit keresnek, mint azok, akik pár éve kezdték.

Ehhez kapcsolódóan: A tanárok háromnegyede mégsem kér a minősítési eljárásból

Nagy Erzsébet szerint nem kapott átlagosan 32,2 százalékos emelést a szakma, biztos, hogy az átlag bőven harminc százalék alatt van.

Szerdán szembesítik számításaikkal a szakszervezetek a köznevelési államtitkárt az újabb egyeztetésen. Kifogásolni fogják a lemaradt tizedszázalékokat a tanároknál, és az óvodapedagógusok helyzetét is. Márciusban jön ki a KSH részadata a diplomásátlagbér alakulásáról, akkor lehet korrigálni, hogy a pedagógusok átlagbére elérje annak 72 százalékát, amit a kormány vállalt az Európai Unió felé – mondta a PDSZ ügyvivője.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG