Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Októberben Berlinbe utazik Orbán Viktor, hogy Olaf Scholzcal találkozzon


Olaf Scholz német kancellár (k) kezet fog Kiril Petkov bolgár miniszterelnökkel, mellettük Orbán Viktor miniszterelnök egy EU-csúcson Brüsszelben 2022. június 23-án
Olaf Scholz német kancellár (k) kezet fog Kiril Petkov bolgár miniszterelnökkel, mellettük Orbán Viktor miniszterelnök egy EU-csúcson Brüsszelben 2022. június 23-án

Tavaly decemberben lépett hivatalba a német kancellár, azóta várja a meghívót Orbán Viktor Berlinbe. A megbeszéléseken információink szerint várhatóan a magyar félnek érzékeny témák is szóba kerülnek majd. Még Szijjártó Péter külügyminiszter is keveset kommunikál német kollégájával.

Október elején (várhatóan október 10-én, hétfőn) Berlinbe utazik Orbán Viktor, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson Olaf Scholz német kancellárral – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa.

Információink szerint a megbeszélések fő témái – egyébként nem meglepő módon – a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén túl a magyar jogállamiság kérdése, az Ukrajnában zajló háború és a lehetséges további uniós szankciók lesznek. Utóbbival kapcsolatban akár még lehet is esély némi sikerre, hiszen a német kormány meglehetősen mérsékelt álláspontot képviselt eddig akár a szankciók ügyében, akár a fegyverszállításokat illetően. Berlinben mindig vigyáztak arra, hogy olyan büntetőintézkedéseket támogassanak, amelyek nem okoznak komoly gazdasági kárt Németországnak, és mivel Orbán Viktor számára is ez a legfontosabb magyar szempontból, akár közös álláspont is kialakulhat az ügyben.

A meghívás azért is figyelemre méltó, mert tavaly december óta, amikor Olaf Scholz elfoglalta hivatalát, nem került sor kétoldalú eszmecserére a két kormányfő között. (December 15-én, az uniós csúcson Brüsszelben történt egy gyors bemutatkozás.) Pedig magyar részről többször jelezték már, hogy nyitottak lennének ilyenre. Ráadásul külügyminiszteri szinten sem volt még ennyire hűvös a viszony, Szijjártó Péter és Annalena Baerbock sem tart rendszeresen kapcsolatot, pedig ez korábban nem volt jellemző a kétoldalú relációban.

Ugyanakkor több kérdésben is nyílt vita alakult ki Berlin és Budapest álláspontja között, tavaly például Szijjártó Péter vétóval fenyegette meg német kollégáját, amikor Baerbock szankciók elrendeléséről beszélt a boszniai szerb elnök, Milorad Dodikkal szemben. Februárban, a német–magyar barátsági szerződés aláírásának harmincadik évfordulóján is csak egy üzenetváltás történt, amelyben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „egy barátságban természetes, hogy vannak dolgok, melyekről másként gondolkozunk. Mindazonáltal készen állunk a következő három évtized közös munkájára is.” Az utóbbi hetekben a legmagasabb – miniszteri – szintű látogatások akkor történtek, amikor júniusban Szalay-Bobrovniczky Kristóf Berlinben járt Christine Lambrechtnél, német kollégájánál, illetve augusztusban Csák János kulturális és innovációs miniszter szintén Berlinben Bettina Stark-Watzinger oktatási és kulturális miniszterrel találkozott.

„Az új német kormány megalakulásával nemcsak azt a védelmet veszítette el az Orbán-kormány Berlinben, amit a CDU részéről korábban élvezett, de azzal, hogy a zöldek kapták a külügyek irányítását, kifejezetten kritikus partnerrel kell együtt dolgozniuk. Ebből a szempontból komoly jelentősége van Orbán Viktor berlini látogatásának” – mondta a Szabad Európának Mikecz Dániel.

A Republikon Intézet elemzője szerint a német kormánykoalíció legnagyobb pártjára, a szociáldemokratákra ugyan mindig jellemző volt, hogy kiálltak a német ipari és gazdasági érdekek mellett, így ügyeltek arra, hogy az Orbán-kormányt érintő kritikáik ne veszélyeztessék ezeket, de emellett figyelniük kell arra is, hogy választóikban rendkívül negatív kép él Orbán Viktor kormányzásával kapcsolatban.

„A mindenkori német kormány, Európa vezető ereje és az SPD kritikus hozzáállását láthatjuk a magyar korrupciós és jogállami helyzethez abban is, hogy az Európai Bizottsággal máig nem sikerült megegyeznünk a helyreállítási alap és a hétéves költségvetés forrásairól. A meghívás ténye ugyanakkor lehet annak a kompromisszumos folyamatnak az eredménye is, ami az utóbbi hetekben zajlik a bizottság és a kormány között” – fogalmazott kérdésünkre az elemző.

Mikecz Dániel szerint ezek a keretek kijelölhetik a találkozó napirendjét is, vagyis „Orbán Viktor biztosan nem kerülheti el a magyar demokrácia helyzetéről szóló felvetéseket, és bizonyára világos törekvés lesz Scholz részéről, hogy elérjen legalább annyit, hogy a korrupció ne a rendszer működésének lényege legyen Magyarországon” – mondta.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta kérdéseinkre, hogy „a miniszterelnök nemzetközi programjairól a kellő időben tájékoztatjuk a szerkesztőségeket”.

FRISSÍTÉS – Scholz német kancellár koronavírusos lett
Olaf Scholz német kancellárnak pozitív lett a koronavírus-tesztje - közölte szóvivője a dpa hírügynökséggel hétfőn.
Steffen Hebestreit azt mondta, hogy Scholznak enyhe tünetei vannak, és azonnal elkülönítették. A héten minden nyilvános szereplését lemondta, de a tervek szerint a kormányüléseken részt vesz a távolból – mondta Hebestreit. Scholz vasárnap tért vissza kétnapos hivatalos útjáról az Öböl-államokból, előtte pedig az ENSZ közgyűlésén vett részt New Yorkban.
Scholz nem az egyetlen kormánytag, aki a héten elkapta a vírust: Nancy Faeser belügyminiszter hétfő reggel a Twitteren jelentette be, hogy neki is pozitív lett a tesztje.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG