Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kormány elvenne egyes EU-s vétójogokat a magyar kormánytól


 Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter látogatóban Áder János köztársasági elnöknél a Sándor-palotában 2021. március 24-én
Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter látogatóban Áder János köztársasági elnöknél a Sándor-palotában 2021. március 24-én

A német kormány megszüntetné a tagállami vétójogot az uniós külpolitikában és a biztonsági ügyekben – mondta el Anna Lührmann, Németország európai ügyekért felelős minisztere. Ez például a magyar kormányt érintheti érzékenyen, mert az elmúlt években gyakran blokkoltak uniós külpolitikai döntéseket és elítélő nyilatkozatokat Oroszország, Kína vagy Törökország ügyei kapcsán.

„Mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is” – mondta Anna Lührmann, Németország európai ügyekért felelős minisztere az Euronewsnak. A miniszter kiemelten a magyar kormány eddigi vétózási gyakorlatával indokolta a változtatási szándékot.

„Magyarország az egyedüli vétójával többször blokkolta már a tanácsi döntéseket, ezért szerintem fontos, hogy elmozduljunk a vétójogtól a közös külpolitika és a biztonságpolitika területén, hogy hatékonyabban léphessünk fel Oroszország fenyegetésével szemben” – érvelt Anna Lührmann. A miniszter beszélt arról is, hogy támogatja az uniós jogállamisági eljárást, szerinte világos üzenetet kell küldeni minden tagállamnak arról, hogy a jogállamiság megsértésének következményei lesznek a kifizetéseknél.

Tavaly az előző német külügyminiszter, Heiko Maas is bírálta a sorozatos magyar vétózást, ő akkor Kína kapcsán rosszallta a magyar stratégiát.

„Ez nem az első eset, hogy Magyarország bontja meg az egységet, ha Kína kérdése kerül szóba” – mondta 2021 tavaszán Heiko Maas német külügyminiszter az aktuális magyar vétó után. Ebben a a Hongkongban bevezetett új választási szabályokat bírálta volna az EU, ha nem jött volna ismét a magyar vétó. Maas szerint „abszolút elfogadhatatlan” volt a magyar lépés.

Azt hiszem, mindenki magától rájöhet, mi az oka –​ jó kapcsolat van Kína és Magyarország között” – érvelt a német külügyminiszter.

Orbán Viktor egyébként az utóbbi eset előtt, tavaly április végén pont beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A megbeszélés után Kína kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint Hszi Csin-ping elnök nagyra értékeli, hogy Magyarország határozottan tartja magát a Kína irányába mutatott barátságos politikájához”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG