Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány előtti szintre drágult a nyersolaj


Tengeri olajfúrótorony platformját vontatják az északkelet-angliai Hartlepool partjainál 2017. május 2-án.
Tengeri olajfúrótorony platformját vontatják az északkelet-angliai Hartlepool partjainál 2017. május 2-án.

Az olaj ára egy év után először lépte át a hordónkénti 60 dolláros árat, reményt adva a befektetőknek arra, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság után a vártnál gyorsabb lesz a fellendülés.

A Brent olaj ára február 8-án Londonban 1,26 százalékkal, hordónként 60,19 dollárra emelkedett – ez a legmagasabb érték tavaly január óta –, ami annak tudható be, hogy a kínai fogyasztás meghaladja a vírus előtti szintet, az oltóanyag bevezetése helyreállítja a bizalmat és az olajtermelő nemzetek szoros pórázon tartják a kínálatot.

A koronavírus-válság pusztítóan hatott a kőolajiparra, hiszen az elmúlt évben az árak nulla alá zuhantak, több mint egymilliárd hordó többlet olajat hagyva maguk után.

Ám amióta az OPEC-kartell tavaly áprilisban beleegyezett a termeléscsökkentésbe, Oroszország és más olajtermelő nemzetek összesen 2,1 milliárd hordót tartottak vissza, ami a készletek csökkenéséhez vezetett.

Az olajárak fellendülését ösztönző erők között fontos Kína szerepe

Kína a világ második legnagyobb gazdasága és a legnagyobb nyersolajimportőre, amelynek a járvány visszaszorításában elért sikere lehetővé tette gazdasági tevékenység gyors folytatását.

Azonban az olaj iránti kereslet továbbra is alacsonyabb, mint amilyen a járvány előtt volt, hiszen sok országban még mindig magas a halálesetek száma és folytatódnak a lezárások.

A legdrámaibb esés a légitársaságok üzemanyag iránti keresletében tapasztalható, hiszen a koronavírus terjedésének megakadályozására bevezetett utazási szigorítások miatt a légi utasforgalom 70 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Az online rendelések is serkentik az olajkeresletet

A lezárások azonban más területeken serkentették a keresletet, ilyen például az e-kereskedelem.

A fogyasztók többet vásárolnak az interneten, amely kihat a szállításhoz szükséges teherautók és teherhajók üzemanyagigényére, illetve megnövelik az olajtermékek felhasználásával készült műanyag csomagolások iránti keresletet is.

Készült az AFP, a Reuters és a Bloomberg tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG