Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oligarchaellenes törvényt fogadtak el Ukrajnában


Két ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov és Viktor Pincsuk a hetedik ukrán–orosz gazdasági fórumon Kijevben 2010. május 18-án
Két ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov és Viktor Pincsuk a hetedik ukrán–orosz gazdasági fórumon Kijevben 2010. május 18-án

Az ukrán törvényhozók jóváhagyták az oligarchák befolyásának korlátozását célzó törvényjavaslatot, egy nappal azután, hogy a reformot szorgalmazó Volodimir Zelenszkij elnök egyik legfontosabb tanácsadójának autóját golyók lyuggatták szitává, amikor áthaladt egy falun.

Az oligarchatörvény néven ismert tervezetet második és egyben utolsó olvasatban hagyta jóvá szeptember 9-én a Verhovna Rada, Ukrajna egykamarás parlamentje.

A törvénytervezet, amelyet még Zelenszkijnek is alá kell írnia, jogi definíciót vezetne be az oligarcha fogalmára, létrehozná az iparmágnások nyilvántartását és korlátozná a tevékenységüket, például megakadályozná őket a politikai pártok finanszírozásában.

Zelenszkij csapata azt sugallta, hogy a törvény miatti harag állhat amögött a gyilkossági kísérlet mögött, amelyet szeptember 22-én követtek el Szerhij Sefir, az elnök egyik toptanácsadója és közeli barátja ellen. Sefir nem sérült meg, sofőrje azonban lőtt sebekkel került kórházba.

Az Egyesült Államok már régóta sürgette, hogy Ukrajna lépjen fel a maroknyi iparmágnás ellen, akik óriási politikai befolyással bírnak a színfalak mögött az ország és polgárai kárára.

A törvény bírálói azonban arra figyelmeztetnek, hogy a jogszabálytervezet megnyitja a kaput a szubjektív célmeghatározás előtt.

A törvényjavaslat szerint az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács hozná meg a végleges döntést arról, hogy valaki megfelel-e a közéletben jelentős gazdasági vagy politikai befolyással rendelkező személy – vagyis oligarcha – kritériumainak.

A Minisztertanács, a központi bank, a Védelmi Tanács, a monopóliumellenes minisztérium vagy a biztonsági szolgálat tagjai jogosultak arra, hogy egy iparmágnás nevét vizsgálatra a tanács elé terjesszék.

XS
SM
MD
LG