Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezerrel oltanak a szomszédoknál is


Autós oltópont Kolozsváron
Autós oltópont Kolozsváron

A szomszéd országokban is turbófokozatra kapcsolt az oltókampány. Kolozsváron hétvégén regisztráció nélkül oltanak, a katonai kórházakban oltási maraton zajlik, és a miniszterek is az utcára mennek az oltást népszerűsíteni. Szlovákiában „Covid-automatával” régiónként a fertőzöttségi szint alapján rendelnek el nyitási/zárási intézkedéseket.

Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely az EU-ban nem regisztrált orosz és kínai vakcinákat is használ. A „Pfizer-napon” oltásra jelentkező tömegek megmutatták, hogy sokan nem kérnek ezekből. Nem kell messze menniük: ha egy magyarországi csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát szeretne kapni, annak csak ki kell mennie a román határra, a Nagylak 1 vagy Nagylak 2 határátkelőkhöz, és kaphat számára megfelelő oltást. Ott ugyanis oltópontokat nyitottak a román hatóságok, mert az utóbbi időben nemcsak román, hanem más állampolgárok is tömegesen jöttek oltásért az országba.

Kolozsváron is oltási maraton indul a hétvége három napján, pénteken délután 4-től, hétfő reggel nyolcig. A BT Arénánál regisztráció nélkül, személyi igazolvánnyal oltanak Pfizerrel. Magyarországiak ide is mehetnek: az Európai Unió és Svájc állampolgárait is beoltják. 20 oltóponton 600 önkéntes várja az embereket éjjel-nappal. Az akciót három hét múlva megismétlik a második oltás miatt.

Május 8. óta az ország 11 katonai kórházában is lehet jelentkezni oltásra előjegyzés nélkül is.

Május 22-én lesz a román focikupa döntője, amire már nézők is mehetnek. Aznap meg az összes miniszter utcára fog vonulni, hogy az oltást népszerűsítsék.

Romániában, ahogy Szlovákiában is, régiónként eltérő járványügyi korlátozások működnek, függően az adott terület fertőzési adataitól. (Magyarországon ilyennel nem is próbálkoztak, minden intézkedés mindenütt ugyanúgy érvényes volt.) Bukarest már fölszabadult a korlátozások alól.

Romániában június 1-re várják az ötmilliomodik beoltottat.

Zöldülő Szlovákia

Szlovákiában – pedig nem is lesz választás – egyszeri támogatást ad a kormány a rossz anyagi körülmények közt élő gyerekeknek. Méghozzá elég nagy összeget: 333 eurót kap minden gyerek a szükséghelyzetben lévő, legszegényebb családokban. Először 45 ezer, ősszel további 350 ezer anyagi szükséghelyzetbe került családban élő gyerek kaphatja meg a támogatást.

Az országban minden járás más színű a fertőzöttségi szintje alapján, olyan részletes bontásban, hogy pl. a bordó járásokban (ez a harmadfokú riasztás) továbbra is tilos enni és inni a bevásárlóközpontokban, a többi járásban engedélyezett. A rózsaszín és narancssárga járásokban kinyithatnak a wellness centrumok, aquaparkok és fürdők, de negatív teszt kell a belépéshez. Különféleképpen szabályozottak az esküvők, lagzik, sportesemények, mozik a járási fertőzöttség alapján. A zöld a fertőzésmentes övezet.

Május 17-től megújított „Covid-automatával” reagálnak a fejleményekre és az esetleges új mutációkra. Nyolc különböző jelzés és a nemzeti tesztelési stratégia alapján ítéli meg a helyben és országosan szükséges intézkedések szintjét.

Szlovákiában eddig 1,3 millió embert oltottak be legalább egyszer, 630 ezren pedig már a második vakcinázáson is átestek.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG