Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Önellátó tanya, ökocídium-per és Ukrajna helye az EU-ban


Ökofarm, Ukrajna EU-csatlakozása, Szolzsenyicin fia apja munkáiról, a szupergazdag Szalay-Bobrovniczky Kristóf, ökocídium-per Oroszország ellen és a költő, aki a bevett nyugatók hatására csaknem elaludt az első felolvasóesten - legkedveltebb heti multimédiás tartalmainkból válogattunk.

Hisszük, hogy nem lesz mindig üzemanyag - mondja a Szabad Európának Gyöngyvér, aki párjával ökofarmot és vendégházat üzemeltet a Balaton-felvidéken. Önfenntartásra törekednek, egy hektár erdőjük és két és fél hektár földjük van. Arra számítanak, hogy a világban nagy változások lesznek, mert a jelenlegi túlfogyasztás fenntarthatatlan. A Hét Kenyér Ökofarmon jártunk.

Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus december 10-én átvették Nobel-díjat. Karikó Katalin kutatásaira Szegeden nem volt pénz, ezért az Egyesült Államokba költözött. A Pennsylvaniai Egyetemen sem volt fenékig tejfel az élet: lefokozták, megvonták tőle a támogatást. Hogy jutott el Karikó Katalin a Nobel-díjig? Megmutattuk egyszerűen.

Egy darabka történelem: a meghurcolt, bebörtönzött és betiltott Nobel-díjas író, Alekszandr Szolzsenyicin írásait fia, Ignat Szolzsenyicin segített értékelni a Szabad Európának.

A héten kideült, hogy a maga 19 milliárdos vagyonával Szalay-Bobrovniczky Kristóf is bekerült a leggazdagabb magyarok szűk csoportjába. Tavaly videóban számoltunk be arról, hogy a kormány tizenkét darab L-39 NG típusú repülőgépet rendelt Szalay-Bobrovniczky Kristóf akkori cégétől, a cseh Aero Vodochodytól.

A mostani EU-csúcs egyik fő témája Ukrajna csatlakozása volt. Megkérdeztük az utca emberét arról, hogy keleti szomszédunknak volna-e helye az Unióban.

Barukh 45 évesen, a születésnapján fogadta meg, hogy nem fog többé hazudni sem magának, sem másoknak. Fél évvel ezután Izraelben, a sivatagban kezdett el verseket írni. Barukh a Facebookon kezdte el publikálni a verseit, nem sokkal később ennek kapcsán derült ki, hogy ADHD-s és Asperger-szindrómás. Barukh Szelfi című podcastunk vendége volt.

A költő, aki annyi nyugtatót vett be az első felolvasóestjén, hogy majdnem elaludt a színpadon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:37:01 0:00

Ukrajna ökocídium vádjával a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kívánja vinni a 2023. júniusi, Oroszországnak tulajdonított Nova Kahovka-i gátrobbantást, amelyben több mint száz ember vesztette életét, és sok ezer állat pusztult el. A környezeti károkozás háborús bűncselekményként kezelése úttörő lépés.

XS
SM
MD
LG