Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Önkéntesek rögtönzött iskolát hoztak létre a kimenekített afgán gyerekeknek


Amerikai katonai rendőrök afgán menekülteket kísérnek a wisconsini Fort McCoy támaszponton 2021. szeptember 30-án
Amerikai katonai rendőrök afgán menekülteket kísérnek a wisconsini Fort McCoy támaszponton 2021. szeptember 30-án

Több száz gyereket menekítettek ki Afganisztánból a kivonuló amerikai csapatok. Többüket most egy katonai bázison tanítják és készítik fel az Egyesült Államok-beli életre. A wisconsini Fort McCoy támaszponton három menekült nő alapított iskolát adományokból.

A wisconsini Fort McCoy támaszponton ideiglenesen élő több száz gyermek azon több tízezer afgán közé tartozik, aki a tálibok augusztusi hatalomátvétele után hagyta el hazáját, és akit az Egyesült Államok katonai bázisain helyeztek el. Mivel többen aggódtak amiatt, hogy a tábor fiatal lakói kimaradnak a tanításból, három menekült nő úgy döntött, létrehozza saját, rögtönzött iskoláját a bázison, amelyet Rise Again névre kereszteltek.

Honismeret és felkészítés a kultúrsokk ellen

„Miután megérkeztünk a táborba, láttuk, hogy gyerekek kószálnak és nem csinálnak semmit. Ekkor gondoltunk arra, hogy szükség lenne iskolára. Először épületről épületre jártunk tanítani, és már az első nap százharminc gyereket fogadtunk” – mondta Nilab Ibrahimy, az iskola három alapítójának egyike. Mostanra a Rise Again iskolának mintegy húsz tanára és kétszáz, hét és tizennégy év közötti diákja van Fort McCoyban, ahol jelenleg közel tizenháromezer afgán él. A Rise Again megnyitása óta két másik oktatási központ is működni kezdett a táborban.

„Azért tanítjuk őket, hogy be tudjanak majd illeszkedni az új környezetbe, és ne zaklassák őket a táborokon kívüli iskolákban. Más az élet odakint” – mondta a 23 éves önkéntes, aki a bangladesi székhelyű Ázsiai Női Egyetemen (AUW) végzett. Az AUW külföldi adományozók, köztük a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával ösztöndíjat nyújt a régió kiszolgáltatott csoportjaiból származó diákoknak. A tálib hatalomátvételig az iskola Kabulban is számos lányt oktatott, de a szélsőséges, a nők a férfiakkal egyenértékű oktatását elutasító iszlamisták előrenyomulása miatt be kellett zárni. A wisconsini táborban tartózkodik az AUW több tisztviselője és végzett diákja. Kabulban Nilab Ibrahimy és két diáktársa, Batool Behnam és Sepehra Azami százötven AUW-s diák kimenekítésében segített, mielőtt az Egyesült Államokba érve megszervezte a kimenekített gyerekek oktatását.

Afganisztánból evakuált gyerekek az amerikai hadsereg németországi Ordonnanz laktanyájában lévő ideiglenes szállásukon 2021. augusztus 30-án
Afganisztánból evakuált gyerekek az amerikai hadsereg németországi Ordonnanz laktanyájában lévő ideiglenes szállásukon 2021. augusztus 30-án

A szüleik nem jutottak ki

A Fort McCoyban kezdetben hiányoztak a füzetek és a tollak, de a helyi jótékonysági szervezetek és a tábor tisztviselői gyorsan reagáltak az ellátásra vonatkozó kérésre. Szintén a bázison tartózkodik egy kabuli nemzetközi iskola korábbi igazgatója, aki segített a három nőnek összeállítani a két hónapos tananyagot. Ez az idősebb diákok számára az afgán és amerikai kultúráról és állampolgári nevelésről szóló órákat tartalmaz, míg a fiatalabb gyerekek útmutatást kapnak arról, mivel szembesülhetnek az amerikai iskolákban. Behnam elmondása szerint a gyerekek támogatása érdekében a szülőknek is átfogó eligazítást tartanak.

Az oktatást megszervező fiatalok egyébként a szüleik nélkül jutottak ki Afganisztánból. Két napot töltöttek egy buszon a kabuli repülőtéren kívüli kaotikus jelenetek és lövöldözések közepette, és végül úgy szálltak fel a repülőre, hogy nem tudtak elbúcsúzni a családjuktól. „Aggódunk a családunkért, és hiányoznak (…) Mi vagyunk azok a szerencsések, akik kijutottunk, és szeretnénk visszaadni valamit a társadalomnak” – mondta a 25 éves Behnam, aki korábban egy jótékonysági szervezetnél dolgozott Afganisztánban.

„Nehéz segíteni másoknak, amikor te magad is nehéz helyzetben vagy, de ezt tanították nekünk, hogy nekünk kell vállalnunk a változáshoz vezető szerepet” – tette hozzá.

Más táborokban is indítanának iskolát

Nem világos, pontosan hány afgán evakuált kap állandó letelepedési lehetőséget az Egyesült Államokban. A Pentagon közlése szerint legalább százezren számíthatnak erre. A kimenekített embereket (főként a nyugati csapatok segítőit és az ő családtagjaikat) először katonai bázisokon helyezték el. Az ország különböző részeiben fogják letelepíteni őket.

Mike Watkins, a támaszpontokon élőket segítő civil szervezet, a Team Rubicon műveleti igazgatója azt mondta: a menekültek szükségletei változnak. Míg kezdetben a fő gondot a megfelelő élelmiszer-ellátás biztosítása jelentette, a hőmérséklet csökkenésével valószínűleg a meleg ruházat kerül majd középpontba. Emellett – mivel egyre több bázis fontolgatja, hogy oktatási központot hoz létre – iskolaszerekre is szükség lesz.

Ibrahimy és kollégái remélik, hogy hasonló iskolákat indíthatnak, vagy támogathatják a meglévő oktatási kezdeményezéseket más táborokban és afgán menekülteket befogadó bázisokon. „Hosszú távú célunk, hogy a menekülttáborokban élő afgán gyerekek, bárhol is legyenek, ne maradjanak ki az oktatásból” – mondta.

Afgán menekültek oktatása a Fort McCoy támaszponton 2021. szeptember 30-án
Afgán menekültek oktatása a Fort McCoy támaszponton 2021. szeptember 30-án
XS
SM
MD
LG