Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napokon belül beoltják azt, aki online regisztrál, az AstraZenecára is lehet már


Oltásra várakozók a Honvéd kórháznál 2021. március 26-án
Oltásra várakozók a Honvéd kórháznál 2021. március 26-án

Napokon belül megkezdik a 16-18 évesek oltását, ahogy korábban mondták, Pfizer-vakcinával. Csütörtöktől újraindulnak az onkológiai szűrővizsgálatok – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Egyetlen kérdést sikerült beolvasni, az a védettségi igazolványokról szólt.

Aki most online regisztrál, azt napokon belül beoltják

Megjött az egylövéses Janssen-vakcinából egy 24 ezres szállítmány, érkezik a hétvégén még 400 ezer Sinopharm-vakcina, és jön 44 400 Moderna-, valamint 324 ezer AstraZeneca-oltás is. A pénteken érkező Pfizert a második körösök, és a 16-18 éves korosztály oltására használják fel, utóbbi menetéről később közölnek részleteket – mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kínai Sinopharm vakcinája mellett már AstraZenecára is lehet időpontot foglalni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér portálon, és azok is regisztrálhatnak, akik 3 hónapon belül kapták el a vírust, őket is beoltják.

Az államtitkár és később Müller Cecília országos tiszti főorvos is azt hangsúlyozta, hogy az, aki online regisztrál, most napokon belül megkaphatja az oltást.

Már diplomatákat is oltunk

Elegendő vakcina áll itthon rendelkezésre Magyarországon ahhoz, hogy az itt szolgáló külföldi diplomatákat is beolthassák, ha ezt igénylik, cserébe azt kérik, hogy a magyar diplomaták is beoltathassák magukat a szolgálati helyükön.

Várandósok, szűrések, véradás

A tájékoztatón elhangzott, amit nem sokkal korábban Kásler Miklós szakminiszter is bejelentett, hogy csütörtöktől újraindulnak azok a népegészségügyi onkológiai szűrővizsgálatok, melyek a daganatos betegségek kiszűrését célozzák: mammográfia, méhnyakrákszűrés és vastagbélrákszűrés. Ezek a járvány miatt szüneteltek, először azokat hívják be, akiknek már lett volna időpontja.

A várandós és a közeljövőben gyermekvállalást tervező nőknek azt javasolta Müller Cecília, hogy oltassák be magukat, ezt Pfizer- és Moderna-vakcinával tehetik meg, regisztráció és online időpontfoglalás után.

A rendszeres véradóknak azt tanácsolta az országos tiszti főorvos, hogy akkor is várjanak pár napot oltás után, ha semmilyen panaszuk nincs, mégiscsak 4 deci vért vesznek le tőlük, fel kell erre készülnie a szervezetnek.

Egyetlen kérdést olvastak be a tájékoztatón, ez arra vonatkozott, mit tegyenek azok, akiket már hetekkel korábban beoltottak, mégsem kaptak védettségi igazolványt. Ők elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül, vagy személyesen, időpontfoglalás után, a kormányhivatalok ügyfélszolgálati pontjain jelenthetik ezt be.

XS
SM
MD
LG