Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Én nem fogok a táskájában turkálni! Ha azt mondja, hogy védett, elhiszem”


Vendégek ülnek egy étterem teraszán Nyíregyháza belvárosában, 2021. április 24-én
Vendégek ülnek egy étterem teraszán Nyíregyháza belvárosában, 2021. április 24-én

A vendéglátós szerint álságos és kevesen fogják ellenőrizni, a TASZ szerint hamis biztonságérzetet kelt, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes. A védettségi igazolványról van szó, amelynek használata, ahogy azt korábban többször megfogalmazták a kormányzati kommunikációban, értelmet nyer, amint meglesz a négymillió beoltott.

„​Sokan voltak, nem számoltam, próbáltuk tartatni a távolságot, de ez az egész végtelenül álságos és értelmetlen” – felelte kérdésünkre annak a budai kávézónak a tulajdonosa, akit az első „teraszos” hétvégéről kérdeztünk.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, arra hivatkozva, hogy elérte, azóta meg is haladta a 3,5 milliót azoknak a száma, akiket legalább egyszer már beoltottak a koronavírus ellen, lazított egyet a járványügyi korlátozásokon a kormány. Megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai.

A médiát, a közösségi oldalakat elárasztották a szinte fesztiválhangulatot tükröző képek, amelynek tanúsága szerint éppen az a korosztály özönlötte el sokszor maszk nélkül, a távolságtartás szabályaira fittyet hányva a kerthelyiségeket, amelynek tagjai még nem lehetnek beoltva. Az operatív törzs szerint ugyanakkor nem nehezítették kirívó esetek a védelmi intézkedések betartását: „honfitársaink betartották a szabályokat”. Az esetleg ezt firtató újságírói kérdésekre így azután nem is vesztegették az időt, egyet sem sikerült felolvasni a tájékoztató végén.

Tömegjelenetekről készült, a közösségi oldalakat és portálokat elárasztó fotókat az MTI fotóarchívumában sem találunk, azonban mások mellett például a Telex elég szemléletes sorozattal érzékeltette, mi lehetett a baj.

„Értelmet nyer a védettségi igazolás”

Minderre épp a héten tervez rátenni még egy lapáttal a kormány, ha ugyanis összejön a hét közepére a négymillió beoltott – ez a hétvége oltási sebessége alapján, még a kínai vakcinára épített oltási dömping mellett is erősen kérdéses –, a vendéglátóhelyek belső terei mellett indulhat a színházas, mozizós, edzőtermes, uszodás élet – azoknak, akiknek van védettséget igazoló okmányuk.

A kormányzati járványportál után a Magyar Közlönyben is megjelentek az enyhítés védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó részletei – az igazolvány használatáról a kormány szerint „a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.”

A járványportálon még csak azt írták, hogy „a koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.”

A Magyar Közlöny már részletesebben ír az ellenőrzés módjáról, ami a szolgáltatást nyújtó feladata. Eszerint

  • a szolgáltatónak joga van elkérni a védettségi igazolványt, illetve a kapcsolódó okmányt is, mely igazolni tudja, hogy valóban az adott emberhez tartozik a védettségi igazolvány (ilyen okmány a személyi, az útlevél);
  • 18 év alatti személyt is kérhet arra, hogy igazolja kiskorúságát pl. személyivel, diákigazolvánnyal stb.

Amikor a budai kávéház tulajdonosát arról kérdezzük, hogyan fogja ellenőrizni a belső terek megnyitásakor, hogy védettek-e a vendégei, azt mondta, hogy megkérdezi tőlük.

„​Ha nem mutatja fel magától, egyszer nyilván megkérem, hogy tegye meg. Ha nem teszi meg, de azt mondja, hogy védett, elhiszem neki. Én nem fogok a táskájában turkálni, nem vagyok rendőr!

Szerinte hasonlóan járnak el majd mások is, ahogyan azt szállodás, vendéglátós ismerőseitől hallotta. Úgy véli, ha „bedobták a gyeplőt a lovak közé”, ő már nem sokat tud tenni, nem is akar, örül, hogy eddig túlélte.

„​A kertben a távolságtartás az oké, azt megoldom, a többit a vendégeimre bízom, még így is, hogy büntetéssel fenyegetnek. Örülök, hogy eddig túléltem és ki tudtam nyitni.

A TASZ szerint alkotmányellenes és feszültséget gerjeszt

„​... a jövő héten már életbe léphetnek az állampolgárokat a vakcinaigazolvány alapján szelektáló szabályok, és úgy tűnik, a kormány alaptörvény-ellenes, diszkriminatív szabályozás bevezetésére készül. A legrosszabb forgatókönyv valósul meg éppen, amitől tartottunk, olyan oltottsági szám mellett, ami köszönőviszonyban sincs a nyájimmunitással” ‒ írta pénteki Facebook-posztjában a Társaság a Szabadságjogokért.

A jogvédő civil szervezet szerint a védettségi igazolvány – nevével ellentétben – valójában nem a védettséget igazolja. Mint írják, a védettség csak a második oltás után alakul ki, így a kártyát is csak ez után lehetne kiadni, a mostani gyakorlat szerint azonban mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, amikor még nem alakult ki a védettsége. Ezzel viszont a TASZ szerint hamis biztonságérzetbe ringatják az embereket.

A jogvédők arra is felhívják a figyelmet, hogy ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája, és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés pedig diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG