Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor pert vesztett a Pécsi Stop ellen is


A miniszterelnök számos lapot beperelt, miután szemlézték a SPAR vezérigazgatójának interjúját. Hans Reisch ugyanis azt állította: Orbán arra kérte, adjon részesedést egyik rokonának az üzletlánc magyar leányvállalatában. Orbán sorra bukja az ügyben indított sajtópereket.

Március közepén jelent meg egy interjú egy osztrák lapban Hans Reischsel, a SPAR vezérigazgatójával. Reisch többek között azt mondta: a cég vagyonának egy részét „Svájcba menekítették” a politikai nyomás miatt. A vezérigazgató Orbán Viktorról és rokoni részesedésről is beszélt.

Ezt az interjút számos magyar lap átvette, és Orbán Viktor – magánszemélyként – mindegyiket be is perelte. Korábban elvesztette a pert a kormányközeli Economix és Index, valamint a független Magyar Narancs és az RTL ellen is. A Klubrádió ellen indítottat viszont első fokon megnyerte.

Most megszületett az ítélet a Pécsi Stop ellen indított perben is. Az elsőfokú ítélet az újságnak adott igazat, teljesen alaptalannak minősítve Orbán keresetét.

Ehhez kapcsolódóan: Vinnék a boltot is: a megromlott német–magyar kapcsolatok háttere

A bíróság szerint a cikk témája két közszereplő vitáját mutatja be, és a vita tárgya (kormányzati nyomásgyakorlás egy nagy élelmiszer-hálózat vezetőjére) nemzetgazdasági szempontból is kiemelt közügy. Egy ilyen intenzív vitában pedig „a résztvevők jogi felelősségre vonásához nem elegendő annak kimutatása, hogy a vizsgált megszólalás bizonyos elemei ténylegesen, objektív módon cáfolhatók. A vitatott kijelentés értékelését arra is figyelemmel kell elvégezni, hogy a kijelentés milyen valódi jelentést hordoz a választópolgárok számára”, akik tudják értelmezni, hogy a kijelentések egy ilyen vita keretében hangzottak el – áll a törvényszék indoklásában. „Az átlagolvasó számára szükségszerűen adódik, hogy a vita és a sérelmek hevében tett kijelentései túlzóak is lehetnek, így azokat kellő kritikával kell kezelni.”

A bíróság szerint a cikk szövegét egyébként is összefüggésében kell értékelni, nem lehet egy-egy mondatot kiragadni, és önmagában megtenni. Az ítélet arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor kiemelt közszereplőként fokozottan köteles tűrni a vele szemben megfogalmazott kritikát, és hogy miniszterelnökként „az azonnali cáfolatra különösebb nehézségek nélkül rendkívül széles körű lehetősége volt”, azaz egy nyilatkozatával sokkal hatékonyabban el tudja érni az embereket, mint egy, a lapban közölt helyreigazítással.

Orbán Viktort ebben a perben is a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda képviselte. Ahogy a Szabad Európa megírta, az iroda korábban a Biczi és Tuzson nevet viselte, de Tuzson Bence jelenlegi igazságügyi miniszter politikai szerepvállalása miatt kilépett. Biczi Tamás ugyanakkor aktívan politizál: a kormányprogramot a közösségi médiában kritika nélkül terjesztő Megafon tagja Kötter Tamás néven.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG