Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Prágában a háborúról: Most nem a morális kérdések ideje van


Balról jobbra: Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala és Orbán Viktor Prágában 2024. február 27-én
Balról jobbra: Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala és Orbán Viktor Prágában 2024. február 27-én

Hiába próbálták a prágai V4-es csúcs résztvevői a közös ügyeket hangsúlyozni, nem tudták eltakarni, hogy soha ilyen megosztott nem volt a szervezet. Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor „liberális társasjátéknak” nevezte, hogy a nyugati vezetők kétoldalú találkozókat bonyolítanak egymással, Robert Fico pedig szégyennek nevezte a szlovák közmédia kérdését.

Még Prágában is a Novák Katalin kegyelmi ügye miatt kirobbant politikai botrányra emlékeztették a magyar kormányfőt. A visegrádi négyek csúcstalálkozójának helyet adó Liechtenstein-palota előtt pár tucat tüntető gyűlt össze, volt, aki obszcén feliratú transzparenst emelt a magasba a miniszterelnök érkezésekor.

A magyar kormányfőt pár perccel követő szlovák kollégája is megkapta a magáét a demonstrálóktól, őt egy szlovák nyelvű „Fico, menj haza Oroszországba!” felirattal várták. Érdekes, hogy míg Orbán megpróbált nem tudomást venni a tiltakozókról, Robert Fico odasétált hozzájuk, és kikiabált nekik valamit. Természetesen mindkét, az autóból kiszálló vezetőt füttykoncert fogadta.

Sem vígjáték, sem végjáték

Visegrádi csúcstalálkozó régen kezdődött ilyen feszült légkörben. A szövetség megosztottságát jól jelzi, hogy Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő a rendezvényt megelőzően külön is találkozott, ami után Tusk azt nyilatkozta a sajtónak, hogy amennyiben úgy ítélik meg, már nincs értelme fenntartani az együttműködést, akár a V4-ek feloszlását is deklarálhatják majd.

Erre nem került sor, de a találkozót követő sajtótájékoztatón jól érződött a megosztottság, elsősorban Ukrajna ügyében. Csehország és Lengyelország ugyanis Ukrajna elkötelezett támogatója, ami fegyverek küldésében is megnyilvánul, míg a magyar, illetve a tavaly októberben megalakult Fico-kabinet egyaránt „békepártiként” definiálja magát, emiatt csak humanitárius segítséget hajlandó nyújtani.

A sajtótájékoztató előtt a helyszínen hallott információink szerint a magyar miniszterelnöki stáb tagjai külön kérték a cseh szervezőket, hogy csak a magyar közmédia kérdezhessen Orbántól, valószínűleg ettől függetlenül végül kizárólag a négy ország köztévéinek munkatársai tehettek fel kérdést.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán akadályozta meg a V4-ek Oroszországgal szembeni kemény fellépését

Közös ügyeket találni

Petr Fiala vendéglátóként igyekezett a közös visegrádi ügyeket hangsúlyozni. Arról beszélt, hogy Ukrajnát, ha nem is egyformán, de mind a négy tagállam támogatja, majd azzal folytatta: a V4-eknek több közös európai ügyben is együtt kellene működniük, ilyen például maga az EU reformja, a Green Deal jövője, az illegális migráció megállítása.

A kormányfőket váró tüntetők
A kormányfőket váró tüntetők

A láthatóan rezignált Donald Tusk azzal kezdte, hogy a V4-nek nagyon erős alapjai vannak, például az ’56-os magyar forradalom vagy a lengyel Szolidaritás mozgalom. Ezek éppen az orosz elnyomással szembeni küzdelmeink részét jelentik – tett egy megjegyzést Orbán Viktor felé, és felidézte a magyar kormányfő Nagy Imre temetésén elmondott beszédét, amelyben a szovjet csapatok kivonását követelte.

Tusk szerint „bonyolulttá vált” a V4-ek helyzete, de tényleg vannak olyan ügyek, amelyeken közösen érdemes dolgozni, például az európai agrárpolitika reformja vagy az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi egyezmény felülvizsgálata, mert ez a lengyel mezőgazdaságnak is árt. Robert Fico szerint nagyon izgalmas vitákat folytattak a V4-ek jövőjéről, az eltérő véleményektől pedig nem kell megijedni.

Orbán megfiatalodott

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy mindig szívesen jön Prágába, mert itt „megfiatalodik az ember” például a remek sörözők miatt. A kormányfő szerint természetes, hogy időről időre el kell gondolkodni azon, hogyan tovább a V4-ekkel, „önreflexiós megbeszélést kell tartani”, de evidens, hogy sok közös érdekük van a tagállamoknak, amelyeket az uniós struktúrákban együtt jobban tudnak képviselni.

Szerinte abban egyetértés van, hogy „a V4-ek alapja a szabadság”, a különbség viszont Ukrajna támogatásának kérdése. Közös pontok a háborút illetően is vannak. Senki nem vonja kétségbe, hogy Oroszország részéről agresszió zajlik, és a nemzetközi jog durva megsértése. A kormányfő megismételte korábbi gondolatmenetét, hogy a magyaroknak mindig rossz tapasztalataik voltak azzal, ha közös határuk volt Oroszországgal, így alapvető nemzetbiztonsági érdek, hogy „legyen egy entitás, ami közöttünk és Oroszország között helyezkedik el”.

Érkezik a magyar kormányfő
Érkezik a magyar kormányfő

A magyar kormányfő szerint is vannak közös feladatok a V4-ek előtt, mint az illegális migráció megfékezése, az energiabiztonság, a versenyképesség erősítése vagy az, „hogyan engedjük Ukrajna gazdaságát közelebb az országainkhoz”.

Kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy „stratégiai nyugalomra van szükség”, a háborút csak béketárgyalások zárhatják le, de ha például előre háborús bűnösnek kiáltunk ki valakit, ezzel ezt tesszük lehetetlenné. „Fel lehet tenni morális kérdéseket, mert vannak ilyenek, de nem mindegy, mit milyen sorrendben csinálunk” – fogalmazott. Majd megismételte, hogy „mi, magyarok kizárólag magyar szemüvegen keresztül nézzük ezt a háborút”.

Ehhez kapcsolódóan: Új cseh miniszter: A visegrádi együttműködés túlértékelt

Fico beszól

A magyar köztévé arra kérte a résztvevőket, kommentálják Emmanuel Macron francia elnök szavait, aki hétfőn nem zárta ki, hogy előbb-utóbb a Nyugat katonákat is küldene Ukrajnába. Ezt a lehetőséget mind a négy kormányfő kizárta. A szlovák köztévé ezután megkérdezte Robert Ficót, nem tart-e attól, hogy „Orbán Viktorhoz hasonlóan el fog szigetelődni”, mire a szlovák miniszterelnök felháborítónak nevezte a kérdést, és azt mondta a riporternőnek, hogy „ne hozzon szégyent a szlovák közmédiára”.

Ezután Orbán Viktor is szót kért, és tendenciózusnak nevezte a kérdést. Azt mondta, az, hogy a Fidesz most nem tagja egyetlen pártcsaládnak sem, még nem jelenti azt, hogy el lenne szigetelődve, csak kitartunk az álláspontunk mellett még akkor is, ha ez nem népszerű, mert nem vagyunk gyáva nemzet; egyébként pedig az, hogy „a nyugati vezetők kétoldalú találkozókat bonyolítanak, és ennek morális töltetet tulajdonítanak, csak egy liberális társasjáték”.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG