Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor Alekszej Navalnijról: Sovinisztáknak nem jár tisztelet


Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mögötte Kövér László házelnök
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mögötte Kövér László házelnök

Ezzel reagált a miniszterelnök a parlamentben arra, hogy a kormánypártok nem csatlakoztak az ellenzékhez, nem tisztelegtek felállva az orosz ellenzéki politikus emléke előtt. A Mi Hazánk képviselői sem álltak fel. Orbán Viktor először szólalt fel az Országgyűlésben az államfő és a Fidesz EP-listavezetőjének lemondásához vezető ügy kirobbanása óta.

Miközben a miniszterelnök – anélkül hogy kiejtette volna Novák Katalin vagy Varga Judit nevét – arról beszélt, hogy a lemondás helyes volt, az ellenzék Orbán Viktor felelősségét firtatta a kegyelmi botrányban.

„Nincs kedvezmény, feltételes szabadság, kegyelem”

A miniszterelnök a kegyelmi üggyel kezdte felszólalását. Orbán Viktor azt mondta: Novák Katalin lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani, ezért az államfő lemondása helyes volt.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekért elítélteknek a büntetést le kell tölteniük, nincs kibúvó, kedvezmény, feltételes szabadság, kegyelem. Hozzátette: úgy tűnik, hogy az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, ezért a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ilyen. Mint mondta, megoldandó feladat az is, hogy pedofilügyekben elítélt bűnöző semmilyen indokkal ne kerülhessen feltételesen szabadlábra. A bíróságokat arra érte, hogy a folyamatban lévő ügyekben is erre tekintettel hozzák meg ítélteiket.

Orbán szerint a bicskei gyerekotthonban történtek súlyos aggályokat vetnek fel. Miért csak második kísérletre sikerült elítélni a pedofil vezetőt? – tette fel a kérdést. Hozzátette, hogy minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjét átvilágítják, a vizsgálatnak ki kell terjednie az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai alkalmasságra is.

„Sulyok Tamás tekintélye vitathatatlan”

Orbán Viktor szerint Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnök haladéktalan államfővé választása biztosítja, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében. Sulyok Tamást szerinte óriási tapasztalata, tiszteletre méltó tudása és vitathatatlan tekintélye alkalmassá teszi a posztra, az általa vezetett Alkotmánybíróság döntései utat mutatnak.

„Mindkét ország számára előnyös megállapodás”

Svédország és Magyarország tudja, hogyan rendezze vitás ügyeit, mások beavatkozására nincs szüksége – mondta Orbán Viktor, rátérve a svéd NATO-csatlakozásra. Szerinte Magyarországnak számos vitája volt a skandináv országokkal, és ebbe kívülről próbáltak beavatkozni, ami nem segítette a megoldást. A svéd kormányfő pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a tiszteletteljes viszonyhoz, a két ország számára kölcsönösen előnyös megállapodásokat kötöttek – mondta Orbán Viktor, felidézve a fontosabb részleteket, így azt, hogy az állam négy új Gripen vásárlásával erősíti az ország légvédelmi rendszerét.

Orbán végül a két éve tartó ukrajnai háborúról szólva ismét tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgette, mert – mint fogalmazott – ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása.

A kormányfő felszólalására öt percben reagálhattak a parlamenti pártok vezérszónokai, akik személyeskedésektől sem mentes stílusban tették ezt.

Nem emlékeztek meg a „soviniszta” Navalnijról a kormánypártok és a Mi Hazánk képviselői sem

Tordai Bence a Párbeszéd nevében azt kérte a parlamenttől, hogy egy perc néma csenddel emlékezzenek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláról, de sem a Fidesz–KDNP, sem a Mi Hazánk képviselői nem álltak fel.

Tordai erre azt mondta: „Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz–KDNP Putyin zsoldjában nem állt fel, ez szégyen.”

Később Orbán Viktor viszontválaszában, megköszönve a kormánypárti képviselőknek, hogy „megőrizték a hidegvérüket”, közölte, hogy

„sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz–orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Tordai Bence felszólalásában számonkérte a miniszterelnökön, hogy senki sem kért bocsánatot a szexuálisan bántalmazott gyerekektől a kormány nevében. Mint mondta, ő a törvényalkotó hatalom tagjaként a legnagyobb alázattal szeretné az áldozatokat megkövetni. Tordai szerint a kormány a saját köztársasági elnökét megalázva, olcsó jogászkodással próbál menekülni ebből a csapdahelyzetből, miközben a gyermekvédelem érdemi javítására nem tett javaslatokat. Tordai Bence hihetetlennek nevezte, hogy előzőleg Orbán Viktor véleményét nem kérték ki a kegyelmi ügyben.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz ellenzék first ladyje kihívja Putyint

Bedő Dávid, a Momentum vezérszónoka is azt firtatta, miért kapott kegyelmet egy pedofil bűnsegédje. (A Momentum képviselői „Ki a felelős?” feliratú pólót viseltek a hétfői ülésen, a laptopjaikra pedig a „Stop, pedofidesz” szöveget ragasztották.)

Ki a valódi felelős? – tette fel a kérdést Bedő Dávid, aki szerint „köztársasági elnöknek, volt miniszternek és parlamenti képviselőnek kell buknia ahhoz, hogy Orbán Viktor magát mentse”. Az ellenzéki politikus szerint a magát családbarátnak hazudó kormány gyermekvédelmi intézményeiben a gyerekek kiszolgáltatottabbak, mint bárhol máshol. A Momentum gyermekvédelmi reformcsomagot nyújt be – tette hozzá.

Ungár Péter az LMP nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy gyermekvédelmi dolgozó sokéves tapasztalattal 287.625 forintot keres. Szerinte a gyermekvédelem színvonalának emeléséhez emelni kell az ágazatban dolgozók bérét.

Ungár arról is beszélt, hogy az LMP szerint a zöldátállás – amit a kormány ezen a néven tesz – semmi más, mint a német és a kínai érdekek kiszolgálása. Mint mondta, Sóskúton fellázadtak az emberek, erre ahelyett, hogy a kormány hagyná, hogy a helyiek elmondják a véleményüket, kiemeltté minősíttetné a beruházást. Hozzátette: ha az összes tervezett akkumulátorgyár megépül, 15 százalékkal nagyobb lesz az ország vízigénye.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása kapcsán Ungár Péter megjegyezte: az ország köszönettel tartozik azoknak, akik korábban a Fideszre szavaztak, és egy telefonos közvélemény-kutatással megbuktatták a két politikust. Ez szerinte azt bizonyítja, hogy a magyarok még mindig képesek az önálló véleményalkotásra.

Lukács László György a Jobbiktól arról beszélt, hogy pártja partner a gyermekvédelmi szabályok szigorításában, ám szerinte a szakmával közösen kell megtenni. A politikus szerint a köztársasági elnököt közvetlenül kellene megválasztani, mert annyira erodálódott a tisztség tekintélye, hogy csak a közvetlen elnökválasztással lehet helyreállítani. Arról is beszélt, hogy a magyarországi munkahelyeket nem szabad „migráns munkásokkal” feltölteni.

Toroczkai László a Mi Hazánktól arról beszélt, hogy az Orbán-kormány több mint háromszor annyi pénzzel támogatta a globális nagyvállalatokat, mint a 2010 előtti balliberális kabinet. Szerinte emiatt lehetséges az, hogy mediánbérekben 2022-re már szinte mindenki megelőzött minket Európában.

Mint mondta, agyonadóztatják az üzemanyagot, a Mol hatalmas nyereségét pedig mások mellett az Orbán Balázs vezette MCC-be viszik.

Szerinte a kormány megnyitotta a határt a vendégmunkások előtt, és több céget is felsorolt, ahol szerinte vendégmunkásokra cserélték a magyar dolgozókat.

Tóth Bertalan az MSZP-től azzal kezdte, hogy a kormány gazdasági válságba sodorta az országot, tízből hét magyar nem jön ki a fizetéséből, az egészségügy, a szociális ellátórendszer romokban van, és bizalmi válság van Magyarországgal szemben a nemzetközi térben, majd az elmúlt hetekben morális válságba sodorták az országot. Tóth Bertalan úgy látja, hogy az Orbán-kormány számára nem az a probléma, hogy gyermekbántalmazás történt évekig, hanem az, hogy kiderült.

„A kegyelmi ügy nem hiba, hanem súlyos erkölcsi bűn. Senki nem hiszi el, hogy ez Novák Katalin önálló döntése volt. Nincs olyan ember az országban, aki elhiszi, hogy erről ön nem tudott” – mondta Orbán Viktornak az ellenzéki politikus.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke többször idézett a Bibliából, és Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését is emlegette, miközben Magyarország első pedofilbarát miniszterelnökének nevezte Orbán Viktort. Szerinte a kormányfőnek vége van, mert ha valakitől emberként undorodnak, annak vége. Gyurcsány szerint a kormánypártok úgy teszik közszemlére a hitüket, „mint sarki lányok a testüket”, és már a köztársasági elnököt is csak puccsal tudják megválasztani.

A kormánypártok nevében Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a tiszteletlenséget kérte számon az ellenzéki vezérszónokokon, megköszönte Orbán Viktornak, hogy őszintén elmondta az ország problémáit. Szerinte az Orbán-kormány már eddig is sokat tett a gyermekvédelemért, és most még szigorúbb szabályokat készítenek elő. Mint mondta, kíváncsi, hogy az ellenzéki képviselők megszavazzák-e majd ezeket a szigorításokat.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hosszan sorolta azokat a – kormány szerint – gyermekvédelmi intézkedéseket, amelyeket az ellenzéki pártok nem szavaztak meg. Felemlegette, hogy a bicskei otthon gyermekeken elkövetett szexuális bűncselekményekért elítélt igazgatóját 1990-ben Demszky Gáborék nevezték ki és tartották posztján húsz éven át. Arról is beszélt, hogy miközben Novák Katalin és Varga Judit vállalta tette következményeit, a DK-s Varju László és a momentumos Fekete-Győr András nem teszi. „Ön egy bűnöző, Varju elvtárs” – közölte Kocsis Máté, hozzátéve: folyamatosan szembesíteni fogják tettével a két ellenzéki politikust, az MTVA-székházban elkövetett bűncselekmény és a választási csalás miatt elmarasztalt Varjut, illetve a hivatalos személy elleni erőszak miatt elítélt Fekete-Győr Andrást.

Orbán Viktor: A pedofil bűnelkövetőt mi zártuk börtönbe, azért kellett nekünk, mert önök nem zárták be

Orbán Viktor azt mondta: négyszer annyit költöttek a gyermekvédelemre, mint a baloldali kormányok, az ágazatban dolgozók bérét pedig több mint 46 százalékkal emelték. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte az intézményekben dolgozók bére semmilyen összefüggésben nincs a pedofil bűncselekményekkel.

A miniszterelnök közölte: „A pedofil bűnelkövetőt mi zártuk börtönbe, azért kellett nekünk, mert önök nem zárták be. Önök kinevezték, húsz évig ott hagyták, mi pedig börtönbe zártuk” – mondta, megismételve, hogy pedofiloknak nincs kegyelem, és nem is lesz.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG