Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország megvétózta, hogy az EU elítélje a török emberi jogi aktivista bebörtönzését


Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor
Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor

Hétfőn életfogytiglani börtönre ítélték Törökországban Osman Kavala aktivistát. Az ítélet nemzetközi felháborodást váltott ki. Az Európai Unió elítélte volna a bírósági döntést, de a Szabad Európa értesülései szerint Magyarország megakadályozta a közös kiállást.

Hétfőn életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte egy török bíróság Isztambulban Osman Kavala üzletembert, emberi jogi aktivistát a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. A bíróság szerint Kavala a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával, valamint a 2016-os puccs támogatásával próbálta megdönteni a török kormányt. Hét másik vádlottat ugyanebben az ügyben 18 év börtönbüntetésre ítéltek.

Az Európai Unió közös állásfoglalásban ítélte volna el ezt a bírósági döntést, ám Magyarország vétója megakadályozta a közös kiállást, értesült a Szabad Európa több diplomáciai forrásból. A közlemény így csupán Josep Borrell, az EU külügyi főképviselőjének nevében jelent meg.

A Magyarország által megvétózott közleményben az áll, hogy mélységesen sajnálják az ítéletet. A közlemény emlékezetet arra, az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) már 2019-ben megállapította, hogy Kavalát elegendő bizonyíték nélkül tartóztatták le, és emiatt az Európa Tanács kötelezettségszegési eljárást indított Törökország ellen, mivel az nem hajtotta végre az EJEB kötelező erejű ítéletét. Az EJEB ugyanis arra jutott, hogy Kavala letartóztatásának valódi oka az volt, hogy „elhallgattassák őt, és más emberi jogi aktivistákat eltántorítsanak a törvényes tevékenység végzésétől”.

Az, hogy továbbra sem hajlandó végrehajtani ezeket a határozatokat, növeli az EU aggodalmát a török igazságszolgáltatás nemzetközi és európai normákhoz való ragaszkodásával kapcsolatban. Felszólítjuk Törökországot, hogy tartsa be nemzetközi kötelezettségvállalásait. Felszólítjuk Törökországot, hogy engedje szabadon Osman Kavalát”, áll a közleményben, ami teljes terjedelmében itt olvasható.

A nemzetközi bíróságok, köztük az EJEB ítéleteit Magyarország is egyre kevésbé hajtja végre, erről itt írtunk részletesen.

A közös kiállás megvétózásával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS: A külügyminisztérium cikkünk megjelenése után, csütörtök reggel egy mondattal reagált reagált kérdéseinkre. „Magyarország nem minősíti más ország igazságszolgáltatási gyakorlatát”, közölték. A minisztérium álláspontjáról részletesebben itt írtunk.

Szijjártó Péter külügyminiszter amúgy épp múlt hét kedden járt Ankarában, ahol török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval tárgyalt. Itt jelentette be, hogy Törökország szerepének felértékelődése miatt új, nagyobb nagykövetséget épít Magyarország a török fővárosban. A 3000 négyzetméteres épületet Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan török elnök közös barátja, Adnan Polat építi.

A hivatalos tájékoztatások szerint Szijjártó gazdasági kérdésekről és az Iszlám Állam jelentette fenyegetésről tárgyalt Törökországban.

Osman Kavala

Kavala már több mint négy évet ült börtönben, de eddig még egyetlen eljárásban sem mondták ki bűnösnek. Az üzletember tagadja az ellene felhozott vádakat, és „jogi gyilkossággal” vádolta a török kormányt.

Kavalát először a 2013-ban kitört kormányellenes tüntetések finanszírozásával vádolták meg. Ebben az ügyben először felmentették, de nem sokkal később megvádolták azzal is, hogy egyik szervezője volt a 2016-os puccskísérletnek. A mostani perben mindkét ügyben bűnösnek találták. Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint Kavala Soros György ügynöke.

Az EU külügyi főképviselője mellett Kavala perbe fogását és elítélését az Emberi Jogok Európai Bírósága és a nyugati országok is politikai indíttatásúnak tartják.

Osman Kavala
Osman Kavala

Az Egyesült Államok nagyon aggasztónak nevezte az ítéletet. Kavala „igazságtalan elítélése nem egyeztethető össze az emberi jogok tiszteletben tartásával, az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság tiszteletben tartásával” áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

A 65 éves Kavala Párizsban született, iskoláit az Egyesült Királyságban végezte. Korábban az Anadolu Kültür nevű, isztambuli székhelyű kulturális intézetet vezette, török és külföldi értelmiségi körökben ismert üzletember és filantróp.

(Készült a Reuters és a BBC tudósításának felhasználásával.)
XS
SM
MD
LG