Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Huszonegy fős delegáció élén utazott Orbán Trumphoz augusztusban


Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Donald Trump volt amerikai elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Donald Trump volt amerikai elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án

Orbán Viktor és Szijjártó Péter stábját egy tucat biztonsági személyzet is elkísérte Amerikába nyáron, amikor a delegáció találkozott a volt amerikai elnökkel, majd Orbán beszédet mondott a konzervatív konferencián, a CPAC-n.

Augusztusban utazott az Egyesült Államokba Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter, ahol találkoztak Donald Trumppal a volt elnök New Jersey-ben lévő birtokán. A magyar miniszterelnök innen továbbutazott Dallasba, ahol beszédet mondott a CPAC konzervatív konferencián. Erre az útra pedig egész komoly delegáció utazott ki a Magyar Honvédség csapatszállító gépén – ez derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszából, amelyet Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség alapítójának közérdekű adatigénylésére adott a minisztérium. A volt szocialista politikus arra volt kíváncsi, kik kísérték el a miniszterelnököt idén nyáron az Egyesült Államokba a magyar költségvetés terhére.

A külügy szerint Orbán Viktort elkísérte Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár és Németh Zsolt országgyűlési képviselő. A miniszterelnökkel utazott további kilenc, meg nem nevezett személy a Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről, és egy tízfős biztonsági személyzet is.

Szijjártó Péter kíséretéhez tartozott Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár, Hidegh Attila nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár, Paczolay Máté sajtófőnök, valamint további három meg nem nevezett fő a külügyminisztériumtól. Szijjártóékra kétfős biztonsági személyzet vigyázott.

Ez azt jelenti, hogy egy 21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam. A külügy a honvédségi csapatszállítóval kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt.

Ujhelyi a Szabad Európának azt mondta: nem hivatalos, államügyekben való tárgyalás miatt utazott a delegáció az Egyesült Államokba. „Ha viszont kifejezetten pártpolitikai programról volt szó, amelyet az adófizető magyar állampolgárok finanszíroztak, akkor minimális elvárás, hogy legalább annak részleteivel és költségeivel a kormány tételesen elszámol.” A politikus azt mondta, ez még nem történt meg, mert hiába derült ki, kik kísérték el Orbán Viktort a tengerentúlra, a pontos költségelszámolás még nem ismert.

A hivatalos csatornákon a kormány valóban csak arról számolt be, hogy a delegáció találkozott Donald Trumppal, valamint arról, hogy a kormányfő beszédet mondott az Amerikai Konzervatív Unió konferenciáján, a CPAC-n Dallasban. A külügyminiszter útjait részletesen dokumentáló Facebook-oldal szerint Szijjártó csak Trumpnál járt, arról nincs információ, hogy a külügyesek Dallasba is a miniszterelnökkel tartottak volna.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG