Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor a kijevi támadásról: Ezért kezdtünk békemisszióba kilenc nappal ezelőtt


Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalás előtt kezet fog Moszkvában 2024. július 5-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalás előtt kezet fog Moszkvában 2024. július 5-én

„A tegnapi Kijev elleni tragikus és szörnyű támadás igazolta a félelmeinket: ahogyan az várható volt, az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett. Pontosan ezért kezdtünk békemisszióba kilenc nappal ezelőtt” – áll a miniszterelnök Facebook-oldalára kitett bejegyzésben.

Beláthatatlan mértékű pusztítás áll előttünk a következő hónapokban, amit Orbán Viktor érvelése szerint csak úgy lehet megelőzni, ha a világhatalmak feladják a háborúpárti politikát, helyette békepárti politikával elvezetik Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor európai békekezdeményezést és EU–kínai közeledést szorgalmaz

Noha a magyar kormányfő július 5-i levelében azt írta az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélései alapján úgy véli, „most nagyobb az esély arra, hogy minden lehetséges tűzszüneti javaslatot pozitívan fogadjanak, és kidolgozzák a béketárgyalások menetrendjét”, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor nem közvetíthet Oroszország és Ukrajna között a teljes körű orosz invázió megállítása érdekében.

Ukrajnát az utóbbi idők legsúlyosabb orosz rakétatámadása érte július 8-án, összesen 38-an haltak meg, köztük négy gyermek, és legkevesebb 190-en megsebesültek. Az ukrán elnök szerint „több mint negyven különféle típusú rakétával” vették célba Kijevet, Dnyiprót és Krivij Rihet Közép-Ukrajnában, valamint Kramatorszkot és Szlovjanszkot az ország keleti részén, a Donyecki területen. Lakóházakban, az infrastruktúrában és egy gyermekkórházban, a kijevi Ohmatdit kórházban keletkezett kár.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor tagadja, hogy civilek lennének a célpontok. Közleménye szerint „számos, Kijevben nyilvánosságra hozott fotó- és videójelentés teszi egyértelművé, hogy a károkat egy olyan lezuhanó ukrán légvédelmi rakéta okozta, amelyet a város határain belül telepített rakétarendszerből lőttek ki”.

Képgalériánk a támadásról: „Hangokat hallunk, emberek vannak a romok alatt” – mondja Kijev polgármestere a lerombolt épület közelében

Miközben a magyar miniszterelnök békemisszióról beszélt, az Európai Unió vezetői hangsúlyozták: a magyar kormánynak soros uniós elnökként nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG