Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: A kisvállalkozások benne maradnak a rezsivédelemben


Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én

Szombaton jelenik meg a rezsicsökkentés új szabályait tartalmazó kormányrendelet. A lakosság mellett mintegy százezer kis- és közepes vállalkozás benne marad a rezsicsökkentésben, a védett körben – jelentette be a miniszterelnök a közmédiában.

Orbán Viktor háborús inflációt kezelő költségvetésnek nevezte azt, amit elfogadott a kormány. Szerinte nagy esélye van annak, hogy az ukrajnai háború elhúzódik, és a jövő év is szorongásokkal teli, bizonytalan lesz. A háború egyik gazdasági következménye az infláció, amely gyötri Európát és Amerikát is. Ezért háborús inflációt kezelő költségvetést fogadott el a kormány.

Extraprofitadó

Háborús gazdasági válságot kell kezelnie a költségvetésnek, erre hozták létre a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot. Az extraprofitadóról, amelyekből ezeket az alapokat feltölteni szándékozik a kormány, később azt mondta, azokat nem lehet áthárítani a lakosságra, szerinte éppen ezért tiltakoznak ellene a cégek. Mint fogalmazott, üzletemberek, megérti őket, de ebben a háborús helyzetben vállalniuk kell ezt ahhoz, hogy pár év múlva újra stabil legyen, jól teljesítsen.

Hozzátette: a cégeknek, amelyeket most megadóztatnak, abban igazuk van, hogy munka nélkül nincs extraprofit, dolgozni kellett érte, ezért döntött úgy a kormány, hogy az extraprofit egyharmadát a cégek megtarthassák.

Orbán Viktor szerint az árakat nemcsak a háború hajtja fel, hanem az a szankciós politika is, amelyet az Európai Unió követ, és amely, véleménye szerint, rombol és további áremeléseket indít el.

Benzinárstop

Orbán Viktor szerint van abban logika, hogy az Európai Unió támadja a benzinárstopot, hiszen az egész Európai Unió az egységességre épül. Mint mondta, ez békeidőben helyes is, de most háború van, rendkívüli helyzet van, ami rendkívüli intézkedéseket követel meg.

Ha nem lenne hatósági áras benzin, 700 és 900 forint között lenne az üzemanyag literenkénti ára. Azt kéri a magyar kormány az uniótól, hogy lássa be, rendkívüli helyzet van, a háborús zónákhoz közel eső országokban szükség lehet rendkívüli intézkedésekre.

Olaj- és gázembargó, hatósági árak

Az olajembargóról hozott uniós döntésről Orbán Viktor azt mondta, a józan ész győzött, sikerült meggyőzni a miniszterelnököket, belátták, hogy egy olyan országban, ahova nem lehet a tengeren olajat szállítani, csak csövön, más szabályokat kell alkalmazni. Mint fogalmazott, az átállás nem lesz rövid, és nagyon sokba fog kerülni.

Szerinte a „gázcsata”, vagyis amikor majd a gázembargó bevezetéséről folyik a vita az Európai Unióban, más stratégiát követel meg, ez a szankció az egész európai gazdaságot tönkretenné.

A július elsejéig érvényben lévő hatósági árak esetleges meghosszabbításáról Orbán Viktor azt mondta, ő szeretné, de körültekintően kell eljárni, figyelni kell a számokat, várja a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterek javaslatait.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG