Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Csúszunk bele a háborúba


Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban 2021. április 23-án
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban 2021. április 23-án

Ha lesz kilencedik uniós szankciós csomag, ott Magyarországnak mentességet kell kapnia – egyebek között erről beszélt a miniszterelnök a közmédiában. Orbán Viktor az új energetikai minisztérium felállítását is a szankciókkal hozta összefüggésbe. Miközben a miniszterelnök beszélt, tíz kilométer hosszan állt fel az újabb élőlánc Budapesten a tanárok és oktatás támogatására, de Orbán Viktor erről nem ejtet szót.

Orbán Viktor egyebek között arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy amikor megalakította az új kormányát, háború már volt ugyan, de még nem voltak Oroszországot sújtó uniós szankciók. Most azonban a kormánynak szerkezetében is alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy hosszan magas lesz az energia ára.

Lantos Csaba és Palkovics László feladata

Tavasszal újra fel kell tölteni a gáztározókat, ha a török áramlat működik, akkor dél felől ezt meg tudja tenni Magyarország. Az árak azonban az egekben vannak, ezért Orbán szerint gondoskodni kell megfizethető energiáról, növelni kell a saját erőből előállított energia mennyiségét, ezt a feladatot adta az új önálló energiaügyi minisztériumot vezető Lantos Csabának.

A másik kulcsfontosságú terület Orbán Viktor szerint a hadiipar fejlesztése, ezért arra kérte Palkovics László lemondott technológiai és ipari minisztert, hogy álljon a magyar hadiipar élére.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a hivatalosan kormányzati tisztséget nem vállaló Palkovics a jövőben vezérigazgatóként a a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. munkáját irányítja majd.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb vezető távozik a Honvédelmi Minisztériumból

Orbán Viktor ismét bírálta az Európai Unió szankciós politikáját. Úgy fogalmazott, hogy ezzel veszélyes dolgot művel Európa. „Csúszunk bele a háborúba, még nem lőnek ránk, de veszélyes dolgot művelünk.”

Hozzátette: „Ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban.” Szerinte a lengyelországi rakétabecsapódás és a Barátság kőolajvezeték leállása is megmutatta a sérülékenységet.

A lengyelországi rakétabecsapódásról egyebek között ebben a cikkben írtunk: Mit kell tudni a Lengyelországban becsapódó Sz–300-as rakétáról?

Beszélt az újabb uniós szankciókról is. Mint mondta, biztos benne, hogy „ha lesz kilencedik szankciós csomag, akkor a számunkra létfontosságú kérdésekben, például az atomenergia kérdésében mentességet fogunk elérni”.

Az inflációról és az ársapkás termékekről a miniszterelnök azt mondta, hogy a kormánynak van egy 11 pontból álló akcióterve, ennek része volt a burgonyára és a tojásra kivetett árstop, de ezt nem lehet mindenre alkalmazni, mert akkor visszatérnénk a kommunizmusba, és összeomlana a gazdaság.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG