Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: „Én megvárom a kínai vakcinát, én abban bízom”


Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciáján a Karmelita kolostorban 2021. január 21-én
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciáján a Karmelita kolostorban 2021. január 21-én

A miniszterelnök szerint mindenki másban bízik, de ő a kínai vakcinát választja majd, mert szerinte a kínaiak "tudják a legtöbbet" a koronavírusról.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy nem a „fényes tekintetű padisahok a nemzetközi szervezetekben” véleménye, hanem a magyar szakértők ajánlása alapján döntöttek úgy, hogy meghosszabbítják Magyarországon a korlátozó intézkedéséket.

Orbán szerint fontos, hogy amíg szükséges, addig következetesen fenntartsa Magyarország a korlátozásokat, mert más országokban, ahol „berhelnek” a szigorítások rendszerén, ott szerinte ez azt eredményezi, hogy utána ismét szigorítani kell. A miniszerelnök szerint alkalmazkodni kell a vírushoz, amíg nincs elég vakcina, „amikor lesz elég vakcinánk, akkor ledöfjük”.

„Én azt kértem, hogy ne tartóztassanak le senkit"

Orbán Viktor azokra a hírekre, hogy egyes éttermek állítólag azt tervezik, a tiltás ellenére kinyitnak február 1-én, azt mondta, hogy a kérdés szóba került az Operatív Törzs ülésén is. „Én azt kértem, hogy ne tartóztassanak le senkit. Persze az én kérésem másodlagos a jogszabályokkal szemben” – reagált Orbán a műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy Franciaországban letartóztattak egy étterem-tulajdonost, aki a tiltás ellenére kinyitott.

Orbán Viktor arra kérte a „türelmetleneket”, hogy ne szegjék meg a szabályokat, mert ezzel mások életét is veszélyeztetik. „Megértem, hogy az éttermek és a szállodák nehéz helyzetben vannak, igyekszünk segíteni, vannak mindenféle intézkedéseink” – mondta a miniszterelnök, aki szerint minden a vakcinán múlik.

Orbán elmondta, hogy most következik a regisztráció alapú oltás, amit az idősekkel kezdenek majd. Jelenleg a miniszterelnök elmondása szerint körülbelül két millió ember regisztrált az oltásra. „Ez kevés ahhoz, hogy a társadalom védetté váljon, ezért mindenkit bíztatok, hogy oltassa be magát” – mondta Orbán.

Orbán a kínai vakcinát preferálja

Én is be fogom magam oltatni, rám is sor kerül majd. Én megvárom a kínai vakcinát, én abban bízom a legjobban, de nem vagyunk egyformák, mások meg másban bíznak. Gyerekkorunkban a szovjet vakcinákkal oltottak bennünket, ezért van, aki az oroszban bízik, van aki pedig, ha a vakcinára gondol és ideológiailag gondolkodik, neki nyugati kell és nem keleti. Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet. Én megvárom a soromat és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek" – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy amennyire tudja, lehet majd választani, de nincs elég vakcina, ezért valószínűleg, aki egy vakcinához ragaszkodik, az a „sor végére” kerül majd, és meg kell várnia, amíg elérhető lesz az általa preferált vakcina. Orbán számára a „leginspirálóbb példa” Szerbia, akik szerinte nagyon jól állnak oltás terén. A miniszterelnök elmondása szerint azt lehet látni, hogy akik maguk intézték az ügyeiket, azok jobban állnak, mint az Európai Unió.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG