Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nekiment Orbán Viktornak az Európai Néppárt frakcióvezetője


Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én
Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én

Manfred Weber élesen bírálta a magyar kormányfő politikáját a német Welt am Sonntagban megjelent véleménycikkében.

A német néppárti politikus egyebek között arról ír a konzervatív lapban, hogy a jogállamiság lebontása, a nacionalizmus vagy a megosztottság ösztönzése nem hatékony eszköz a társadalmi kihívások leküzdésére.

Weber szerint a gazdasági és a társadalmi megrázkódtatások

„nem kezelhetők nemzeti-populista politikai megközelítéssel vagy kulturális háborúval, ahogyan azt a magyar miniszterelnök követelte”.

A német politikus szerint az, aki egyenlőségjelet tesz az Európai Unió és a szovjet kommunisták autoriter rendszere közé, "el akarja pusztítani azt az Európát, amelyet Helmut Kohl generációja épített".

Weber a támogatásokról szólva úgy fogalmaz, az EU „nem fejős tehén, hanem sors- és értékközösség”. És mint írja, az értékek elsősorban az egyén méltóságára vonatkoznak, függetlenül attól, hogy az illető

"Európa fejlődő régióiban vagy a lesbosi menekülttáborban él, és függetlenül attól, hogy keresztény, zsidó vagy muszlim".

Manfred Weber esszéje egy héttel azután jelent meg, hogy Orbán Viktor interjút adott a német konzervatív lapnak, és abban párhuzamot vont az Európai Unió és a Szovjetunió között.

Orbán Viktor a Welt am Sonntagban a magyar vétó és a jogállamisági mechanizmus kapcsán egyebek között azt fejtegette, hogy az Európai Parlament "azt gondolja, nagyobb a legitimitása, mint a nemzeti parlamenteké". Hozzátette, hogy az EU-s szerződésekben már van meghatározás a jogállamiság fogalmára, az EP pedig ezt "megpróbálta jogellenes módon megkerülni".

Ekkor felelte azt a magyar kormányfő arra a kérdésre, hogy Moszkvához hasonlítja-e Brüsszelt, hogy "már nem sok hiányzik hozzá". Szerinte, ahogy egykor a moszkvai központi bizottság szabta meg az ideológiai irányvonalat, most Vera Jourová "egy hasonló, mindenki számára érvényes objektív kritériumok nélküli ellenőrző hatóságot akart bevezetni" a jogállamisági mechanizmussal.

Deutsch: "Kiérdemeltem a legtöbbet bocsánatot kérő címet"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00

Manfred Weber most, egy héttel később, ugyanebben a lapban véleménycikkében egyebek között arról ír, hogy Orbán Viktor kormánya olyan intézkedéseket hozott, amelyek ütköznek az európai fősodorral, miközben a magyar politikus azzal vádolta az EU-t, hogy megpróbálja rákényszeríteni a tömeges bevándorlás elfogadására.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője azzal zárja írását, már több mint kérdéses, hogy Orbán kirekesztő politikai megközelítése része lehet-e ennek. Weber "az EPP-nek döntést kell hoznia erről - minél előbb, annál jobb. "

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából
XS
SM
MD
LG