Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szerint húsvétig beoltanák a regisztráltakat


Orbán Viktor rendszeres pénteki interjúja közben a közrádióban, Nagy Katalin műsorvezető mellett, 2018. november 9-én.
Orbán Viktor rendszeres pénteki interjúja közben a közrádióban, Nagy Katalin műsorvezető mellett, 2018. november 9-én.

Orbán Viktor pénteki miniszterelnöki megszólalása során bejelentette, hogy nagyjából 2,5 millió beoltottal számol húsvétig.

"Mitől van ez?"

- Orbán Viktor elmondása szerint pontosan ezzel a kérdéssel fordult az Operatív Törzshöz, a kedvezőtlen hazai járványügyi adatok kapcsán. Erről a közrádióban beszélt, rendszeres pénteki megszólalása során.

De nem kapott egyértelmű választ, mert csak feltételezései voltak a szervezetnek. Lehet, hogy a vírus egyik mutációja okozza, de lehet, hogy nem. "Remélem, biztosabb lábakon is állhatunk a tudomány szempontjából 1-2 hét múlva", mondta el Orbán Viktor.

"Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, ami nincs messze már, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált oltásra, húsvétig be is tudunk oltani" – jelentette be a miniszterelnök.

Mindez 2 448 300 embert jelentene Orbán Viktor szerint. Később viszont elmondta, hogy ennél igazából kevesebb, "2 010 236 ember regisztrált" péntekig az állami oltásért, de Orbánék abban bíznak, hogy ez a szám még nőni fog.

Ide tartozik, hogy a kínai Sinopharm termékét még nem hagyta jóvá a Nemzeti Népegészségügyi Központ, elvileg minőségi kifogások miatt még el is utasíthatják ezt az oltást.

Júniusra, "május végére" pedig 6,8 millió beoltottal tervez a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint az ellenzék gyakran viccelődik ezzel, de "portyázóit és fürkészőit" ismét kiküldte "a nagyvilágba" oltásokat vásárolni, mert nem biztos még, hogy adott oltás mennyi ideig biztosít védettséget.

"Ahol úgy tűnik, hogy néhány ezer vagy százezernyi vakcina leesik egy teherautóról, ott kell állni egy magyar portyázónak, aki elkapja" – érvelt a miniszterelnök.

Ezzel egyébként pont szembement a kormány tíz napja, amikor visszautasította a Banglades által Magyarországnak ingyen felajánlott ötezer vakcinát.

"Remekül megvédtük a munkahelyeket"

- jelentette ki még Orbán Viktor arra alapozva, hogy januárban több foglalkoztatottat mért a KSH, mint tavaly januárban. Ezért most már nyitás utáni időkre készül a kormány.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG