Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor személyesen lobbizott, hogy Ausztria fogadja el az oltási kártyát


Orbán Viktor miniszterelnök és Wolfgang Sobotka, az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnöke a budai Várban, 2021. május 31-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Wolfgang Sobotka, az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnöke a budai Várban, 2021. május 31-én

Orbán Viktor hétfőn találkozott az osztrák törvényhozás elnökével, ugyanis kétoldali megállapodást szeretne kötni Ausztriával.

A magyar miniszterelnök május 31-én Wolfgang Sobotkával találkozott a Karmelita kolostorban, írja az MTI. Az osztrák néppárti (ÖVP) Wolfgang Sobotka az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnöke, egy rövid ideig volt belügyminiszter is. Végzettsége szerint egyébként zenetanár és karmester.

A hírügynökség szerint a felek arról beszéltek, hogy Magyarország szeretne kétoldalú megállapodást kötni Ausztriával arról, hogy a két ország egymás oltási igazolásait kölcsönösen ismerje el. Arról viszont nem írtak, hogy ehhez mit szólt az osztrák fél.

Ausztria ugyanis korábban bejelentette, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával oltottak kaphatják meg a helyi zöldkártyát. Később engedélyezték a kínai Sinopharm vakcináját is. Ezzel a zöldkártyával lehet strandra, koncertre vagy étterembe menni az országban. Emellé még elfogadnak három napon belüli negatív PCR-tesztet, két napon belüli antigéntesztet, vagy fél éven belüli orvosi igazolást is arról, hogy az illető átesett a betegségen.

A beszámoló szerint szóba hozták az illegális migrációt is, ami mostanában nem olyan jelentős, de később még lehet az, „ezért fontos a külső határok megerősítése, védelme”, áll a kivonatban. Ez azért is érdekes, mert a szárazföldi illegális migráció kapcsán Ausztriának leginkább a magyar határszakasza érintett.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG