Akadálymentes mód

Orbán Viktor tárgyalt Kínában Putyinnal, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben 2023. október 17-én
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben 2023. október 17-én

A kétoldalú tárgyalásról egyik fél sem tájékoztatott korábban. A magyar miniszterelnök az első olyan európai uniós vezető, aki személyesen tárgyalt az orosz elnökkel azóta, hogy idén Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tárgyalás középpontjában az együttműködés állt a földgáz- és kőolajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

Havasi Bertalan szerint Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta, és kitért arra, hogy egész Európa, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor: Soha nem látott magasságokban a kínai–magyar kapcsolatok

A magyar miniszterelnök az első olyan európai uniós vezető, aki személyesen tárgyalt az orosz elnökkel azóta, hogy idén Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt. (Korábban azt írtuk, hogy Orbán Viktor az első uniós vezető, aki az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta találkozott az orosz elnökkel, de tévedtünk, hiszen az osztrák kancellár tavaly áprilisban Moszkvában felkereste Putyint.)

A pekingi kétoldalú tárgyalásról egyik fél sem tájékoztatott korábban.

A 444.hu az Orbán-Putyin találkozóról készült videó alapján ír arról, hogy a miniszterelnök Putyinhoz beszélve nem háborúnak, hanem katonai műveletnek nevezte az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Orbán Viktor előzőleg közölte, hogy tíz gazdasági megállapodást írt alá Pekingben, ahova vasárnap érkezett meg, hogy részt vegyen az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG