Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Török földgázt veszünk és tárolunk, a svéd NATO-tagságról is beszélt Orbán Erdoğannal


Orbán Viktor miniszterelnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án
Orbán Viktor miniszterelnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án

Kétszázhetvenötmillió köbméter földgáz jövő évi vásárlásáról kötött szerződést az MVM és a török BOTAŞ – egyebek között erről is szó volt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan török elnök budapesti tárgyalásán.

A megbeszélésen, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videóban számolt be Facebook-oldalán, napirenden volt a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is.

Szijjártó emlékeztetett arra, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítások jelentős része Törökországon, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül érkezik. Mint mondta, Törökország tranzitszerepe tovább fog erősödni a magyar–azeri földgázszállítási szerződés életbelépésével, valamint azzal, ha megindul a türkmenisztáni export Európa irányába.

Ehhez kapcsolódóan: Úgy tűnik, a békepárti magyar kormány nélkül rendeznek békekonferenciát

Bejelentette, hogy sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a BOTAŞ között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról, így Törökországból is elindulhat a földgázszállítás. Emellett döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdik a tárgyalásokat.

A török elnök december 18-án újra Budapestre jön egy kiemelt stratégiai megállapodás aláírására.

Szijjártó Péter beszámolója szerint Orbán Viktor és a török elnök tárgyalásán szóba került Svédország NATO-tagságának ratifikációja is, a kérdés ősszel kerülhet újra napirendre a magyar Országgyűlésben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG