Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Úgy tűnik, a békepárti magyar kormány nélkül rendeznek békekonferenciát


Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg
Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg

Harminc ország, valamint az Európai Unió képviselői tanácskoznak a béke esélyeiről hétvégén Szaúd-Arábiában. A jelek szerint Magyarország nem lesz ott, mint ahogy minden bizonnyal nem volt ott az esemény elődjén sem júniusban.

A nyugati és a fejlődő országok álláspontját szeretné közelíteni egymáshoz Szaúd-Arábia azzal a békekonferenciával, amelyet a hétvégén rendeznek Dzsiddában. Az eseményt beharangozó cikkében a Politico című brüsszeli lap azt írta: a meghívottak között van például Kína, Nagy-Britannia, Dél-Afrika, Törökország, az Európai Unió képviselői, valamint Lengyelország is, míg az Egyesült Államokat Joe Biden biztonságpolitikai főtanácsadója, Jake Sullivan képviseli majd.

A The New York Times szerint Brazília, India, Chile is jelen lesz, összesen harminc ország képviselőit hívták meg a Vörös-tenger partján fekvő városba. Az ukrán kormány reprezentánsai szintén ott lesznek, nem hívták meg viszont Oroszországot. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ettől függetenül azt nyilatkozta a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek, hogy figyelemmel fogják kísérni a békekonferenciát.

Közelebb hozni

A konferencia bevallott célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a nyugati országok álláspontját és azokét, amelyek nem ítélték el egyértelműen (vagy sehogyan sem) Oroszországot az agresszió miatt. Számos afrikai állam és több dél-amerikai ország is idetartozik.

Ehhez kapcsolódóan: Elhárított dróntámadások az orosz haditengerészet krími támaszpontja ellen.

Vannak olyan résztvevők – mint például Törökország –, amelyek valóban fontos közvetítők lehetnek Oroszország felé. Mint a Politico emlékeztetett rá, Recep Tayyip Erdoğan diplomáciai törekvéseinek eredménye volt a megállapodás Ukrajna és Oroszország között arról, hogy a Fekete-tengeren elindulhatott a gabona exportja.

Rászorulók

Ez éppen az érintett országcsoport szempontjából volt életbevágó, hiszen ezen államok nagy többsége alapvetően szorul rá az olcsó orosz és ukrán gabona importjára. Oroszország ugyanakkor július 17-én felmondta az egyezményt, azóta szisztematikusan pusztítja azokat az ukrán kikötőket, amelyekből gabonát lehetne hajón szállítani.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb orosz légitámadások a román határ közelében.

A szaúdi konferencia előtt már tartottak egy hasonló rendezvényt a dán kormány kezdeményezésére június végén Koppenhágában. Ennek résztvevői ugyanazok voltak, akiket most Dzsiddába is meghívtak. Mint a Politico megjegyzi, Szaúd-Arábiának is kulcsszerepe lehet egy esetleges közvetítésben a Nyugat és Oroszország között. Mindkét állam tagja a Kőolajtermelő Országok Szervezetének (OPEC), és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a háború kitörése óta többször tárgyalt már Vlagyimir Putyinnal, legutóbb júniusban.

A jelek szerint ugyanakkor Magyarország nem vesz részt a békekonferencián, és nem találtunk semmilyen arra utaló információt, hogy júniusban Koppenhágában képviseltette volna magát. Ez abból a szempontból érdekes, hogy a hivatalos magyar álláspont szerint „Magyarország az egyetlen békepárti ország a nyugati világban”, és Orbán Viktor már többször kijelentette, hogy Budapesten is lehetnének béketárgyalások.

Az ügyben kerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét és a külügyminisztérium sajtóosztályát is, egyelőre nem kaptunk választ. A budapesti szaúdi nagykövetség megkeresésünkre csak annyit írt: egyelőre ők sem kaptak tájékoztatást a szaúdi kormánytól a résztvevőkkel kapcsolatban.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG