Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij egyik ügyvédjét, két másiknál házkutatást tartottak


Alekszej Navalnij harmincnapos elzárást követően szabadul Moszkvában 2019. augusztus 30-án
Alekszej Navalnij harmincnapos elzárást követően szabadul Moszkvában 2019. augusztus 30-án

A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető jogi képviselői ellen „szélsőséges közösségben” való részvétel miatt indítottak eljárást a hatóságok.

Marija Pevcsik, a tavaly betiltott Korrupcióellenes Alapítvány egyik volt vezetője arról számolt be, hogy a szervezetet alapító Alekszej Navalnij három ügyvédjénél is házkutatást tartott a rendőrség. Egyiküket őrizetbe vették, a másik kettővel nem sikerült még kapcsolatba lépni – tájékoztatott.

„Navalnij mindenféle jogi védelem és képviselet nélkül maradt” – írta a korábban Twitterként ismert X-en.

Úgy tudni, hogy Igor Szergunyin az őrizetbe vett ügyvéd, míg két társa Vagyim Kobzev és Alekszej Lipcer.

Ivan Zsdanov, a politikus külföldre menekült munkatársa szerint a hatósági eljárás célja kétségtelenül a Vlagyimir Putyin leghangosabb bírálójának számító aktivista még szigorúbb elszigetelése.

Az orosz Nyomozó Bizottság nem kommentálta az esetet.

Amennyiben Oroszországban valakit bűnösnek találnak abban, hogy szélsőséges szervezet tevékenységében vesz részt, akár tizenkét évre is börtönbe kerülhet.

Nyár végén újabb tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki Alekszej Navalnijra. A bíróság szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában és a nácizmus rehabilitációjában találta bűnösnek.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

A politikusnak egy legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen kell letöltenie a büntetését, ahova egyes jelentések szerint hamarosan átszállíthatják. Ilyen helyeken az orosz törvények alapján az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy „különösen veszélyes visszaesőnek” számító elítélteket tartják fogva.

Navalnij erre reagálva közölte: „Sok politikai fogolyhoz hasonlóan én is életfogytiglani börtönbüntetést kaptam, ahol az életet az én életem vagy a rezsim élettartama alapján mérik.”

Ehhez kapcsolódóan: Hosszú börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij egyik volt munkatársát

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát szélsőséges szervezetnek bélyegezték.

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne az aktivista megmérgezéséhez, szakértők szerint azonban ilyen típusú idegméreggel kizárólag állami szereplők rendelkeznek.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet politikai fogolynak tartja az ellenzéki politikust. Az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is felszólította Oroszországot azonnali szabadon engedésére.

XS
SM
MD
LG