Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz-amerikai kettős állampolgár lehet a szivárogtató Edward Snowden


Edward Snowden videón keresztül beszél egy sajtótájékoztatón az Egyesült Államokban, New Yorkban, 2016. szeptember 14-én.
Edward Snowden videón keresztül beszél egy sajtótájékoztatón az Egyesült Államokban, New Yorkban, 2016. szeptember 14-én.

Edward Snowden adatvédelmi aktivista orosz állampolgárságért folyamodott, miután bejelentette, hogy felesége gyermeket vár. A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikus azzal indokolta döntését, hogy nem akar a fiától elválasztva élni.

Edward Snowden, az NSA lehallgatási programját kiszivárogtató informatikus november 2-án bejelentette, hogy orosz állampolgárságért folyamodott, de az amerikairól sem mond le.

Az egykor a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazásában is állt informatikus 2013 óta él emigrációban Oroszországban, amióta dokumentumokat szivárogtatott ki egy titkos amerikai elektronikus megfigyelő programról.

A 37 éves Snowden napokkal azután nyilatkozott az orosz állampolgárság igényléséről miután bejelentette, hogy feleségével Lindsay Millsszel első gyermeküket várják. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, október elején a férfi állandó tartózkodási engedélyt kapott az orosz kormánytól.

Nem akarnak a gyermektől elválasztva élni

„Miután évek óta el vagyunk választva szüleinktől, a feleségem és én nem szeretnénk, hogyha a fiunktól is el lennénk majd választva. Ezért a világjárvány és a zárt határok miatt kettős - amerikai-orosz - állampolgárságért folyamodtunk” – írta a Twitteren Snowden.

„Lindsay és én továbbra is amerikaiak maradunk, a fiunkat az általunk szeretett amerikai értékek szerint fogjuk majd nevelni, beleértve a véleménynyilvánítás szabadságát is. Várakozva tekintek a nap felé, amikor újra visszamehetek az Egyesült Államokba, és az egész családom újra együtt lehet” – írta az adatvédelmi aktivista.

Moszkva engedélyezte a kettős állampolgárságot

Moszkva a közelmúltban enyhítette az állampolgársággal kapcsolatos törvényeit, hogy lehetővé tegye az orosz állampolgárság megszerzését anélkül, hogy a kérelmezők lemondjanak eredeti állampolgárságukról.

Edward Snowdent az Egyesült Államok kémkedési törvénye alapján azzal vádolták hazájában, hogy másfél millió titkos, az NSA megfigyelési programjairól szóló dokumentumot szivárogtatott ki.

A szivárogtatások nyomán társadalmi vita indult arról, hogy legális volt-e az ügynökség némely tevékenysége, sérthették-e ezek az állampolgárok privát szférához való jogait, illetve hogy a szomszédai ellen kémkedett-e az Egyesült Államok.

Amennyiben az Egyesült Államokban bíróság elé állítják, Snowden akár 30 év börtönbüntetést is kaphat.

A leleplezések éve óta külföldön élő aktivista hazájából először Hong Kongba menekült, majd onnan Oroszországba utazott, ahol a moszkvai reptéren rekedt, mert az Egyesült Államok bevonta az útlevelét.

Azonban Oroszországban ideiglenes menedéket kapott.

Donald Trump fontolgatta az elnöki kegyelmet

Az amerikai elnök augusztusban arról beszélt, mérlegeli, hogy elnöki kegyelemben részesítse-e Snowdent.

Az adatvédelmi aktivista szeptemberben Emmanuel Macron francia elnökhöz folyamodott menedékjogért.

Snowden 2013-ban már próbálkozott ezzel, de akkor Franciaország és több más ország is elutasította a kérelmét.

XS
SM
MD
LG