Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz asszonyok követelik férjük hazatérését az ukrajnai frontról


Orosz katona Kalasnyikovval
Orosz katona Kalasnyikovval

Marija Andrejeva, akinek a férje több mint egy éve harcol Ukrajnában, a saját harcát vívja Moszkvában: haza akarja hozatni. Nincs egyedül.

Orosz nők egyre növekvő mozgalma követeli a Putyin elnök tavaly szeptemberi rendelete után mozgósított férjük, fiuk és testvérük hazatérését.

A kezdeteknél a mozgalom hűséget fogadott a Kreml által különleges katonai műveletnek (SZVO) nevezett háborúhoz, de a kérésükre adott és szerintük felületes válasz többüket is keményebb véleményformálásra késztette.

Amióta Andrejeva férjét tavaly mozgósították és Ukrajnába vitték, csak két rövid eltávozásra jött haza a feleségéhez és a kislányához. Andrejeva szerint ez kevés egy harcoló katonának.

„Azt akarjuk, hogy az embereink leszerelhessenek és hazatérhessenek, mert úgy gondoljuk, hogy több mint egy éven át mindent megtettek, amit lehetett – vagy még annál is többet” – mondta a 34 éves Andrejeva Moszkvában a Reutersnek.

„Nemcsak azért küzdök, hogy a lányomnak legyen apja, hanem a házasságomért is.”

A mozgalom kényes a Kreml számára.

Moszkva, amely 2022 februárjában katonák tízezreit küldte Ukrajnába, a korábbi háborúkban eltűrte, hogy a halálos áldozatok száma magasabb legyen annál, amit a Nyugat politikailag még elfogadhatónak tart.

Az orosz nők erősödő mozgalma azonban aláhúzza azt az összetett problémát és társadalmi egyenlőtlenséget, amely abból fakad, hogy sok férfit hosszú ideig hagynak harcolni a háborúban, miközben sok katonakorú társuk otthon marad.

Orosz katonák édesanyáinak csoportjai jobb körülményekért kampányoltak fiaiknak a Szovjetunió összeomlásakor, később pedig a visszatérésükért Oroszország csecsenföldi háborúiból.

Még túl korai lenne felmérni az orosz nők mozgalmának méretét vagy hatását egy olyan társadalomban, amely a hatóságok szerint egységesen áll a háborús erőfeszítések mögött. Feleségek Ukrajnában is követelték férjük hazaengedését a frontról.

A kérdésre, hogy milyen veszélyekkel jár a szókimondás a háborús Oroszországban, Andrejeva azt mondta: „Szeretném, ha megértené: ez már nem ijeszt el, mert egyszerűen nem lehet tovább tűrni az egészet. Egyszerűen túl sok.”

A Reuters nem kért és nem is kapott semmilyen katonai vagy egyéb szempontból potenciálisan érzékeny információt Andrejevától, aki azt kérte, hogy ne nevezzék meg a férjét.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszországban egyre nő a nyomás a migránsokon, hogy vegyenek részt az ukrajnai háborúban

Lojális?

Amikor Putyin 2022 szeptemberében elrendelte háromszázezer tartalékos részleges mozgósítását, fiatal férfiak százezrei hagyták el lóhalálában Oroszországot. Milliók azonban maradtak, többüket behívták harcolni.

Azóta Oroszország több százezer szerződéses katonát toborzott vidéken a magas kereset ígéretével. Dmitrij Medvegyev korábbi államfő, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke szerint Oroszország eddig 452.000 katonát szerződtetett idén, ami magyarázza Oroszország számbeli fölényét Ukrajnával szemben.

A férfiak hazahozására irányuló petíciók szinte teljesen válasz nélkül maradtak, az orosz védelmi minisztérium alig áll szóba a nőkkel – mondja Andrejeva.

A minisztérium nem reagált a Reuters kérdéseire sem.

A válasz hiánya arra késztetett néhány nőt, hogy ne viselkedjenek tovább jó kislányként, ha a követeléseikről van szó, és megváltoztatta a konfliktusról alkotott felfogásukat – mondta Andrejeva.

„Az induláskor az volt az álláspontunk, hogy igen, értjük, miért van erre szükség, támogatjuk, meglehetősen lojális pozíciót foglaltunk el – mesélte. – De most ez – nálam is – változik, mert látjuk, hogyan bánnak velünk, és hogyan bánnak a férjünkkel.”

A nők tervezett tüntetéseit nem hagyták jóvá a hatóságok. Azzal vádolják őket, hogy Nyugaton élő másként gondolkodók és ellenzéki pártok támogatják őket, de ezek minden alapot nélkülöző gyalázkodások – mondta Andrejeva.

Hazafelé nevű Telegram-csatornájuknak 23.000 tagja van.

Ehhez kapcsolódóan: Artyom nyomában: egy orosz család egy katona holttestét keresi

„Jó kislányok?”

Két nő múlt hónapban kérdésekkel bombázta Vitalij Milonov törvényhozót férjük hazatérésével kapcsolatban. Nem hagyták, hogy a képviselő a saját hazaszeretetéről hangoztatott frázisokkal söpörje félre őket.

„Mi itt mind oroszok vagyunk – szakította félbe az egyikük az interneten közzétett videóban. – Mikor váltják le azokat, akiket mozgósítottak?”

„Természetesen lesz váltás. Győzünk, és minden…” – mondta Milonov.

„Ó, mindezt már hallottuk” – vetette közbe a nő.

Andrejeva és más feleségek, anyák és nővérek fontos panasza a háborús terhek egyenlőtlen elosztása. Míg Moszkvában a pazar éttermek finom bort és szarvasgombát szolgálnak fel az újévi ünnepi időszakban, férfiak fagynak meg a fronton a lövészárkokban.

„A lakosság egy százaléka viseli az SZVO teljes terhét a fronton, míg a másik 99 százalék az újévre készül és szórakozik” – mondta Andrejeva.

„A mi fiainkra vagy a mi családunkra nem a szórakozás vár.”

Michelin-csillagos séf főz és küzd az egerekkel a donyecki lövészárokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:35 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG