Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz csapaterősítések, egyre hevesebb harcok Bahmut körül


A donyecki Bahmut központja 2023. február 25-én
A donyecki Bahmut központja 2023. február 25-én

Fokozódott a hosszú idő óta ostromlott város elleni orosz offenzíva, az ukrán biztonsági erők több mint nyolcvanöt ellenséges támadást vertek vissza a Donyecki területen egy nap alatt.

Az inváziós csapatok a keleti megyében Bahmut mellett elsősorban Limanszkot, Avdijivkát és Sahtart támadták.

Az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg több mint nyolcvanöt előretörési kísérletet akadályozott meg, ami jelentős növekedés az ezt megelőző napon regisztrált hatvanhoz képest. A legutóbbi tizenkét légi- és két rakétacsapásban számos civil megsebesült, a légvédelem sikerrel lelőtt két iráni gyártású drónt – közölte a kijevi vezérkar.

Moszkva főként a gyalogságra támaszkodik a Bahmut bekerítését célzó műveletében, amelynek során hatalmas veszteségeket szenvedett.

„Oroszország egyáltalán nem számolja az embereket, szüntelenül küldi őket állásaink támadására. Az összecsapások intenzitása csak fokozódik” – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti videóüzenetében.

Ehhez kapcsolódóan: Vitalij és Volodimir Klicsko Ukrajnáról: „Tévedés azt hinni, hogy a háború messze van”

A RIA orosz állami hírügynökség közzétett egy felvételt, amelyen Szu–25-ös csatarepülőgépek süvítenek el Bahmut felett. „Örülök annak, hogy a mieink” – mondta a Wagner katonai magáncég egyik zsoldosa a helyszínen, hozzátéve, hogy a légierő megjelenése pszichésen is sokat segített nekik.

Az ukrán haderő közölte kedden, hogy harci repülőgépeik három légicsapást hajtottak végre orosz célpontok ellen.

Colin Kahl amerikai védelmi minisztériumi államtitkár egyfajta darálóként jellemezte az ukrán frontot, ugyanakkor úgy vélte, ennek ellenére a közeljövőben nem várható jelentős orosz előrenyomulás.

„Történhetnek kisebb területváltozások a következő hetekben és hónapokban. Úgy gondolom, nincs semmi jele annak, hogy az oroszok keresztülsöpörnének Ukrajnán, és jelentős területeket szereznének meg akár egy éven belül” – hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan: EIB-elnök: Olcsóbb lesz, ha most támogatjuk pénzzel Ukrajnát

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka arról számolt be, hogy a helyzet Bahmut térségében „rendkívül feszültté” vált.

„Jelentős veszteségei ellenére az ellenség harcba küldte a Wagner legfelkészültebb támadóegységeit, amelyek megpróbálják áttörni csapataink védelmét és bekeríteni a várost” – mutatott rá.

Olekszandr Rodnyanszkij ukrán elnöki tanácsadó előző nap kijelentette, hogy az ukrán hadsereg szükség esetén stratégiai visszavonulást hajthat végre a növekvő orosz nyomás hatására.

„Oroszország jelenleg megpróbálja bekeríteni Bahmutot, és ehhez a legjobb Wagner-zsoldosokat vetik be a jelek szerint, a legképzettebbeket és legtapasztaltabbakat. Haderőnk nyilván minden lehetőséget mérlegelni fog. Bár eddig tartották a várost, szükség esetén stratégiai visszavonulást hajthatnak végre, mert nem fogjuk hiába feláldozni minden emberünket” – nyilatkozott a CNN-nek.

Volodimir Zelenszkij ismét katonai repülőgépek szállítására szólította fel a nyugati szövetségeseket, így ugyanis szerinte hatékonyabbá lehetne tenni országa védelmét.

Nem számít, melyik oldalon harcol, minden sebesültet ellát az IT-szakemberből lett szanitéc
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:44 0:00

Eközben szerdán Indiában megkezdődött a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20-as csoport külügyminiszteri ülése, amelyen többek között az amerikai, az orosz, illetve a kínai diplomácia vezetője is részt vesz.

Bár Újdelhi nem szeretné, ha a találkozó napirendjét az ukrajnai háború témája uralná, ez a szakértők szerint óhatatlanul is így lesz.

Készült a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG