Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz diákok beperelték az egyetemet, miután kirúgták őket, mert tüntettek


Összecsapnak a rendőrséggel az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető börtönbüntetése ellen tüntetők Szentpéterváron, 2021. január 23-án.
Összecsapnak a rendőrséggel az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető börtönbüntetése ellen tüntetők Szentpéterváron, 2021. január 23-án.

Orosz diákok beperelték az Asztraháni Állami Egyetemet, ahonnan kirúgták őket, miután részt vettek az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése miatti tüntetéseken.

Konsztantyin Markelov rektor január 29-én „fájdalommal a szívében” jelentette be a három hallgató kirúgását, de – mint nyílt levelében írta – „a szabály, az szabály”.

„Gondold át százszor is, amikor engedély nélküli demonstrációkra hívnak” – emelte ki.

A dél-oroszországi egyetem döntése felháborodást váltott ki Oroszországban, ahol a másként gondolkodók elleni egyre keményebb fellépés ellenére is még ritkának számítanak az ehhez hasonló ügyek.

Két hallgató – Vera Inozemceva és Alekszandr Mocsalov – beperelte az intézményt, státuszuk visszaállítását kérve a bíróságtól.

Elnyomni a politikai aktivizmust

„Politikai elnyomás eseteként tekintek a kirúgásomra” – mondta Inozemceva, aki azzal érvel, hogy a határozat ellentétes az egyetem szabályzatával, illetve sérti a gyülekezési szabadság alkotmányos jogát.

„Bizonyos elvont nyilatkozatok kiadását leszámítva nem tudják megfelelően megindokolni a döntést. Azt állítják, hogy megsértették a magatartási kódex előírásait. Milyen előírásokat? Nem árulják el” – mutatott rá Jaroszlav Pavjukov, a diákok ügyvédje.

A január végi és február eleji tömegtüntetések felrázták Oroszországban a diákságot, amely egyébként fontos célcsoportja a fiatalok politikai aktivizmusát korlátozni akaró kormányzati kampánynak.

Tízezrek vonultak utcára az utóbbi megmozdulásokon, s a fiatalok által a TikTokra feltöltött Navalnij-párti videók milliós nézettséget produkálnak, ezek közül többet osztálytermekben, egyetemi folyosókon vettek fel.

A retorzió nem váratott sokat magára. Alekszej Alekszejevet, a Novoszibirszki Energetikai és Műszaki Főiskola oktatóját például azt követően rúgták ki, hogy a január 23-i tüntetésen való részvételre buzdított egy közösségi oldalon, mondván, az kiváló alkalom az ország jövőjének megvitatására.

A Szamarai Állami Egyetem módosította az etikai kódexét, megtiltva a hallgatók és a tanárok részvételét az ellenzéki demonstrációkon, ami több elemző szerint példaként szolgálhat más intézmények számára is.

Célkeresztben a fiatalok

Több diák arról is beszámolt, hogy nyomásgyakorlással vagy megtévesztéssel rávették őket arra, hogy kormánypárti megmozdulásokon, parádékon vegyenek részt, amelyeket a Meduza hírportál szerint felvettek, és a hatalom utasításának megfelelően közzétettek az interneten.

Ennek ellenére az Asztraháni Állami Egyetemen történtekre sokan felkapták a fejüket.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a hallgatókat gyakran fenyegetik a tüntetéseken való részvétel miatt, de a tényleges kirúgások nagyon ritkák. Be kell bizonyítanunk, hogy ez törvénytelen és igazságtalan” – emelte ki Pavjukov.

A három érintett tanuló közül a 22 éves Inozemceva az egyetlen tapasztalt ellenzéki aktivista. Dolgozott 2017-ben Navalnij helyi kampányában, valamint számos tiltakozáson részt vett korábban, például azon a tüntetéssorozaton 2017 márciusában, amelyet követően a Kreml hasonló megelőző intézkedésekbe kezdett az iskolákban.

Étel és ügyvéd helyett fenyegetések és megalázás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Inozemceva arról számolt be, hogy január 23-án épp úton volt hazafelé a demonstrációról, amikor civil ruhát viselő, arcmaszkos férfiak őrizetbe vették és elvették a nála lévő dolgokat. Később felfedezte, hogy lefoglalt telefonjáról kormányellenes tüntetésre szólító felhívásokat tettek közzé a közösségi oldalakon.

Kirúgása óta a rektor lemondatásáért kampányol. Ebben támogatja a Jabloko ellenzéki párt, amely Markelov elbocsátását kezdeményezte az oktatási minisztériumnál a Dissernet nevű plágiumellenes csoport által feltárt bizonyítékokra hivatkozva, amelyek szerint a férfi doktori disszertációjának jelentős részei más tanulmányokból származnak.

„Egy olyan személy, aki hamis disszertációra építette fel az úgynevezett akadémiai karrierjét, nem lehet az egyetemi hallgatók jogainak védelmezője” – írta közleményében a párt.

Feszült politikai helyzet

Inozemceva szerint amennyiben megnyeri a pert, más kirúgott vagy elnyomott hallgatók is követhetik a példáját a jövőben.

„Biztosítékot nyújtana számukra, hogy senkit nem rúghatnak ki a politikai véleménye miatt” – hangsúlyozta.

A körülbelül 100 ezer fős kormányellenes tüntetéseket követően feszült a politikai helyzet Oroszországban, ahol szeptemberben parlamenti választásokat tartanak, és ezért aktivisták szerint a hatóságok nem fogják tűrni az ellenszegülés semmilyen formáját.

„Mivel az ügynek politikai felhangja van, nem tudom, hogyan fog lezajlani a bíróságon. De mindenesetre meg kell próbálnunk” – jelentette ki a diákok jogi képviselője.

Matthew Luxmoore írása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG