Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz külügyminiszter: A cél az ukrán vezetés leváltása


Szergej Lavrov sajtótájékoztatója Kairóban 2022. július 24-én
Szergej Lavrov sajtótájékoztatója Kairóban 2022. július 24-én

Moszkva elkötelezett amellett, hogy segítsen az ukránoknak „felszabadulni a jelenlegi, teljességgel elfogadhatatlan rezsim terhe alól” – jelentette ki az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov az Arab Liga vasárnapi kairói ülésén azzal vádolta meg Kijevet és nyugati szövetségeseit, hogy propagandát terjesztenek azzal a céllal, hogy Ukrajna Oroszország „örökös ellenségévé” váljon.

„Az orosz és az ukrán nép továbbra is békében élne együtt, bizonyosan segíteni fogunk az ukránoknak megszabadulni ettől a rezsimtől, amely teljességgel ember- és történelemellenes” – mondta.

Az orosz diplomácia vezetőjének friss nyilatkozata ellentmond a Kreml korábbi kommunikációjának, amelynek értelmében nem szándékoznak megdönteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányát.

Lavrov kijelentette, hogy országa márciusban kész volt tárgyalni a harcok beszüntetéséről, de Ukrajna megváltoztatta a taktikáját, és Oroszország legyőzését tűzte ki célul, amit a Nyugat is bátorított.

„A Nyugat ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnának nem szabad tárgyalásokat kezdenie, amíg le nem győzik a harctéren Oroszországot” – fogalmazott.

Szergej Lavrov hétfőn megkezdte afrikai körútját, amelynek célja a térségbeli országok megnyugtatása, hogy továbbra is érvényben van az ukrán gabonaexport újraindításáról előző héten kötött megállapodás, annak ellenére hogy már az aláírás másnapján orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Odessza kikötővárost.

Egyelőre nem világos, hogy valóban újraindulhat-e az ukrán gabonakivitel a Fekete-tengeren keresztül.

A Kreml határozottan állítja, hogy katonai célpontokat támadtak a hétvégén. Dmitrij Peszkov szóvivő aláhúzta: „Ez semennyiben nem érinti a megállapodások végrehajtását és a gabona exportját szolgáló infrastruktúrát.”

Emellett arra is kitért, hogy nem tervezik teljesen leállítani az európai földgázszállításokat, az érkező mennyiség csökkenése szavai szerint kizárólag a nemzetközi szankciók következménye.

Oroszország felelős gázellátó. Függetlenül attól, amit bárki mond az Európai Bizottságban, az európai fővárosokban vagy az Egyesült Államokban, Oroszország az az ország volt és továbbra is az, amely nagyrészt garantálja Európa energiabiztonságát” – mondta.

Eközben a kijevi elnöki hivatal arról számolt be hétfőn, hogy orosz tüzérségi támadásokban legalább két civil életét vesztette, tíz másik pedig megsebesült az elmúlt 24 órában.

„Az oroszok a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák az egész Donyec-medencében, teljes városokat pusztítanak el a levegőből és a földről” – közölte Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt írta hétfőn, hogy az ukrán hírszerzés európai uniós állampolgárságot és kétmillió dollárt kínált az orosz légierő több pilótájának azért, hogy bevetésük során adják át repülőgépüket az ukrán hadseregnek. A független forrásokból meg nem erősített tájékoztatás szerint ebben a nyugati titkosszolgálatok is támogatást nyújtottak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG