Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz milliárdosokat vett le a szankciós listáról az Európai Unió Bírósága


Mihail Fridman és Pjotr Aven
Mihail Fridman és Pjotr Aven

Az Európai Unió Bírósága szerdán úgy döntött, hogy törli Mihail Fridman és Pjotr Aven orosz milliárdos nevét azok listájáról, akikkel szemben az Európai Unió szankciókat rendelt el az Ukrajna elleni 2022-es orosz támadást követően.

„A törvényszék úgy ítéli meg, hogy az eredeti jogi aktusokban kifejtett indokok egyike sem kellően megalapozott, ezért Aven úr és Fridman úr felvétele az említett listákra nem volt indokolt” – áll a luxemburgi székhelyű bíróság közleményében.

Fridman az RBC médiának szerdán azt mondta, hogy üzlettársával, Avennel együtt elégedett a bíróság döntésével, amely törli őket a szankciós listáról.

Mindkettőjük pénzeszközeit és gazdasági erőforrásait befagyasztották azután, hogy az Európai Tanács az orosz inváziót követően korlátozásokat vezetett be. Mindketten fő részvényesei az Alfa Group konglomerátumnak, amely magában foglalja Oroszország vezető magánbankját, az Alfa Bankot és annak legnagyobb élelmiszer-kiskereskedőjét, az X5 Csoportot.

Ehhez kapcsolódóan: Mi köze a szankcionált orosz milliárdosnak az Ukrajnában bevetett orosz harci járművek biztosításához?

A bíróság határozata szerint a milliárdosokat 2022 februárja és 2023 márciusa között nem kellett volna felvenni a listára.

Egy 2023 márciusában hozott uniós határozat visszaállította a korlátozó intézkedéseket a két férfival szemben, akik külön-külön fellebbeztek ellene.

A bíróság szerint a tanácsnak oka lehetett annak megállapítására, hogy Fridman és Aven szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de ez nem bizonyítja, hogy támogatták volna az Ukrajna elleni akciókat vagy politikát, vagy hogy anyagilag támogatták volna az orosz döntéshozókat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a bírósági döntésről feltett kérdésre azt mondta: Oroszország úgy véli, hogy az ilyen szankciók illegálisak és romboló hatásúak, de az üzletembereknek lehetőségük volt megtámadni őket.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG