Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz mozifilm készül a Nemzetközi Űrállomáson


Julia Pereszild színésznő, Anton Skaplerov űrhajós és Klim Sipenko rendező kiképzés közben Bajkonurban, 2021. szeptember 19-én
Julia Pereszild színésznő, Anton Skaplerov űrhajós és Klim Sipenko rendező kiképzés közben Bajkonurban, 2021. szeptember 19-én

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indult egy híres orosz színésznő és egy díjnyertes rendező, hogy elsőként forgassanak mozifilmet a világűrben.

Julia Pereszildet és Klim Sipenkót két orosz űrhajós társaságában lőtték ki az űrbe október 5-én egy Szojuz MS–19-es űrhajón a kazahsztáni Bajkonurból. A dokkolás későbbre várható.

A stáb a Kihívás című dráma néhány jelenetét tervezi leforgatni. A történet egy női sebész küldetéséről szól, akinek szívműtétet kell végrehajtania egy bajba jutott űrhajóson.

A film társproducerei között ott van a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Dmitrij Rogozin és az orosz állami Első Csatorna televízió, amely dokumentumfilmet készít a tizenkét napos küldetésről.

Először az amerikaiak jelentettek be ilyen tervet

A 36 éves Pereszild több nagy orosz drámában is szerepelt, például az Él (Kraj) és a Csata Szevasztopolért című filmekben. Megkapta az Orosz Föderáció kitüntetett művésze címet.

A 37 éves Sipenko rendezte az űrben játszódó, 2017-ben díjat nyert katasztrófafilmet, a Szaljut–7-et. Színész és drámaíró is.

A küldetést tavaly jelentették be, miután a NASA megerősítette, hogy Tom Cruise bevonásával filmet készítene a Föld körül keringő nemzetközi űrállomáson, 350 kilométer magasban. Még nem tudni, hogy ezt mikor forgatják.

Közben az orosz űripar, amely még mindig a szovjet tervezésű technológiára támaszkodik, számos kudarccal szembesült, köztük korrupciós botrányokkal és elrontott kilövésekkel.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG