Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiválasztották a szereplőket az első, világűrben forgatott filmhez


Klim Sipenko a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban a moszkvai Csillagvárosban, 2021. május 13-án
Klim Sipenko a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban a moszkvai Csillagvárosban, 2021. május 13-án

Kiválasztották a szereplőket az első olyan filmhez, amelyet a világűrben forgatnak majd – közölte az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz).

Julija Peresild híres orosz színésznőt és Klim Sipenko díjnyertes színész-filmrendezőt október 5-én lövik fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a kazahsztáni Bajkonurban lévő központból egy Szojuz MS-19 típusú űrhajóval.

A felkészítés legkésőbb június 1-jén megkezdődik a tájékoztatás szerint, ennek során például felmérik és edzik a gyorsulás- és vibrációtűrő képességüket, megismerkednek a súlytalansággal, és ejtőernyős kiképzést kapnak.

Sajtóhírek szerint a Kihívás (Vizov) munkacímet kapta a dráma, amely egy női sebész küldetéséről szól, akinek sürgősen meg kell műtenie egy asztronautát, aki nincs elég jó állapotban ahhoz, hogy visszatérjen a Földre.

A produkcióhoz többek között hozzájárul Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője, illetve a Rosszija 1 orosz állami televíziós csatorna is, amely dokumentumfilmet is forgat a misszióról.

A Rosszija 1 igazgatója kijelentette: a projekt reményei szerint segít újraéleszteni az oroszok űrrepülési program iránti „szenvedélyét és szeretetét”.

A 36 éves Peresild számos orosz filmben játszott, és megkapta az Orosz Föderáció Érdemes Művésze kitüntetést is. A 37 éves Sipenko 2017-ben díjat nyert az űrben játszódó Szaljut-7 rendezéséért.

Készülőben az amerikai űrfilm is

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tavaly jelentette be, hogy filmet készítenek az ISS-en Tom Cruise világhírű színész főszereplésével; azt egyelőre nem tudni, mikor kezdődik majd a forgatás.

A Roszkoszmosz csütörtökön egyúttal azt is közölte, hogy decemberben Maezava Juszaku milliárdos japán divatmágnást szállítják a 350-400 kilométer magasan keringő Nemzetközi Űrállomásra, ahol 12 napot fog eltölteni. A férfit asszisztense és egy orosz űrhajós kíséri.

Juszaku márciusban kilenc helyet vásárolt az amerikai SpaceX vállalat leendő űrrepülőjére, amellyel 2023-ban megkerüli a Holdat a tervek szerint.

Oroszország utoljára 2009-ben küldött űrturistát az ISS-re.

Még várost is elneveztek róla - mit tud Gagarinról?

Még várost is elneveztek róla - mit tud Gagarinról?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Készült az AFP, a BBC és a RIA Novosztyi tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG