Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában, az ENSZ szerint 6700-nál több ukrán civil halt meg


Ukrán katonák Herson régióban, 2022. november 14-én
Ukrán katonák Herson régióban, 2022. november 14-én

Az ukrán erők kemény harcokat vívnak keleten, ahol az orosz csapatok több irányba is folytatták offenzívájukat. Az ENSZ szerint legkevesebb 6755 civil vesztette életét, és több mint 10 600-an sebesültek meg az orosz invázió februári kezdete óta.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara december 13-án arról számolt be, hogy az oroszok folytatták a támadást Liman, Bahmut, Avdijivka és Zaporizzsja térségében Kelet- és Közép-Ukrajnában, és közben válogatás nélkül bombáztak katonai állásokat és polgári településeket egyaránt.

"Hogy megpróbálja visszafogni az ukrán erők harci tevékenységét, az ellenség tűz alatt tartja hadállásainkat és a polgári célpontokat a teljes kontaktvonalon, miközben saját védelmi vonalait és állásait erősíti" - jelentette a vezérkar.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a folyamatos orosz ágyúzás teljesen elpusztította Bahmut városát, és súlyos károkat okozott a régió központjában fekvő Avdijivkában.

A Donyeckben folyó heves harcok miatt elmosódott a határ az orosz és az ukrán ellenőrzés alatt álló területek között.

Moszkva azt állítja, hogy fokozatosan halad előre Donyeckben, de az orosz támogatást élvező szakadárok vezetője, Denisz Puszilin elismerte, hogy az oroszok nehezen tudnak előrenyomulni a térség egyes területein. Puszilin azt mondta, hogy Donyeck több mint fele áll orosz ellenőrzés alatt.

"A Donyecki Népköztársaság területének valamivel több mint 50 százaléka felszabadult" - közölte Puszilin a RIA orosz állami hírügynökséggel. Állítását nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Becslések szerint több mint 15 ezer ember tűnt el Ukrajnában a háború kezdete óta: „Legalább tudnánk, hol fekszik”: ukránok eltűnt szeretteiket keresik

Lőszerhiány

A kíméletlen orosz lövöldözés a lőszerkészletek kimerüléséhez vezetett, és Moszkva most a több évtizedes, magas hibaszázalékú lövedékek felé fordul – idézett a Reuters egy magas rangú amerikai katonai tisztviselőt december 12-én.

"Oroszország elöregedő lőszerállományából hívtak le készleteket, ami azt jelzi, hogy használni akarják ezeket a régebbi lövedékeket, melyek egy részét eredetileg több mint 40 évvel ezelőtt gyártották" - mondta a névtelenséget kérő tisztviselő.

Az amerikai tisztviselő szerint a régi lövedékek megbízhatósága rendkívül alacsony.

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Iránhoz és Észak-Koreához fordult lőszervásárlás céljából, miután rendes készletei kimerülnek.

Ukrajna támogatásáról és a magyar pénzekről is létrejött az uniós megállapodás

Újabb áldozatok és újabb segélyek

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) december 12-én azt közölte, hogy Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta legalább 6755 civilt öltek meg és 10607-en sebesültek meg.

Ebben a hónapban eddig az OHCHR szerint 67 civil halt meg és 182 sebesült meg az ukrán polgári és infrastrukturális célpontokat ért orosz támadások hullámaiban.

Az OHCHR hangsúlyozta, hogy a halálos áldozatok tényleges száma nagy valószínűséggel ennél jóval magasabb, mert késve futnak be az információk olyan helyekről, ahol harcok folynak, és sok jelentés még megerősítésre vár.

December 12-én a világ gazdasági nagyhatalmai ígéretet tettek arra, hogy további katonai segélyt küldenek Kijev katonai képességeinek megerősítésére, miután Zelenszkij a G7-ek találkozójához fordult modern harckocsikért, tüzérségért és nagy hatótávolságú fegyverekért.

A G7 azt ígérte, hogy "eleget tesz Ukrajna sürgős kérésének", miután Zelenszkij Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok vezetőivel beszélt a virtuális találkozón.

Zelenszkij azt is sürgette, hogy a G7 segítsen Kijevnek az energiahiány fényében további 2 milliárd köbméter földgázhoz jutni, miután Ukrajnában milliók maradnak áram nélkül a fagypont alatti hidegben a létfontosságú infrastruktúrát ért újabb orosz légicsapások miatt.

Készült a Reuters, az AP és a CNN tudósításainak felhasználásával.

XS
SM
MD
LG