Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz provokációt sejtenek a transzdnyeszteri robbantások mögött


Egy katona a Dnyeszter folyónál lévő békefenntartó ellenőrzőpontnál, Transzdnyeszter területén 2012. április 16-án (képünk illusztráció)
Egy katona a Dnyeszter folyónál lévő békefenntartó ellenőrzőpontnál, Transzdnyeszter területén 2012. április 16-án (képünk illusztráció)

Maia Sandu moldovai elnök összehívta a Legfelsőbb Biztonsági Tanácsot, miután a szeparatista Transzdnyeszter hatóságai azt állították, hogy kedden két rádióantenna robbantásokban sérült meg. Két napon belül ez már a második ilyen incidens a háború sújtotta Ukrajnával szomszédos, Moszkva által támogatott szakadár területen, ahol egyre jobban nő a feszültség.

Sandu a tervek szerint délután sajtótájékoztatót tart, magyar idő szerint 14 órakor.

Korábban a szakadár régió belügyminisztériuma közölte, hogy két rádióantenna megsérült egy robbanásban.

„Április 26-án, kora reggel két robbanás történt Maiak faluban, Grigoriopol körzetében: az első 6:40-kor, a második pedig 7:05-kor” – közölte a minisztérium.

A robbanásokban két rádióantenna ment tönkre. A közlemény szerint senki sem sérült meg. Az információkat független forrásból nem lehet ellenőrizni. A történtekért eddig senki sem vállalta a felelősséget, és áldozatokról sem érkezett jelentés.

Ez már a második állítólagos incidens volt két napon belül. Hétfőn, a régió legnagyobb városában, Tiraszpolban az állambiztonsági minisztériumban voltak állítólagos robbanások, amelyek az épület felső emeleteit rongálták meg.

A moldovai kormány szerint a hétfői incidens „összefügg azzal, hogy ürügyet teremtsenek a biztonsági helyzet feszültségére a Dnyeszteren túli régióban, amelyet nem az alkotmányos hatóságok irányítanak”.

Közben az ukrán védelmi minisztérium azt mondta, hogy az állítólagos támadás provokáció volt, amit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szervezett.

A minisztérium hírszerzési igazgatóságának közleménye szerint az incidens „egyike azon számos provokációs lépéseknek, amelyeket az FSZB szervez, hogy pánikot és ukránellenes hangulatot keltsen”.

Transzdnyeszter, Moldova Dnyeszter folyón túli, Ukrajnával határos földsávja 1990-ben kiáltotta ki függetlenségét. 1992-ben Moldova és Transzdnyeszter rövid háborút vívott, amelyet a szakadárok oldalán beavatkozó orosz hadsereg fojtott el. A konfliktusban nagyjából ezer ember halt meg.

Oroszország mintegy 1400 katonát állomásoztat a szakadár területen, ahol hatalmas egykori szovjet fegyverraktárak vannak, amelyeket Moszkva az ellenőrzése alatt tart.

Rusztam Minnekajev, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnoka múlt pénteken mondta azt, hogy az orosz erők célja a teljes ellenőrzés átvétele Dél-Ukrajnában, mert ezzel a lépéssel szárazföldi folyosót nyithatnak Transzdnyeszterhez.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG