Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz rakétatámadás végzett egy újszülött csecsemővel Ukrajna déli részén


Ukrán katonák Herszonban 2022. november 20-án
Ukrán katonák Herszonban 2022. november 20-án

Az ukrán elnök a történtekkel kapcsolatban terrorista államnak minősítette Oroszországot, amely gyilkosság és terror útján próbálja elérni azt, amit katonailag kilenc hónap alatt nem sikerült.

„Az ellenség ismét úgy döntött, hogy terror és gyilkosság útján próbálja meg elérni, amit másként kilenc hónap alatt nem sikerült, és nem is fog sikerülni” húzta alá Volodimir Zelenszkij Facebookon, miután az inváziós erők csapást mértek egy kórházra a déli Zaporizzsjai területen lévő Vilnianszkban.

„Ehelyett minden gonoszságért felelősségre lesznek vonva, amelyet a hazánkra hoztak” – tette hozzá.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja kormányzója azt írta a Telegramon: „Éjjel orosz szörnyetegek hatalmas rakétákat lőttek ki a vilnianszki kórház kis szülészeti osztályára. Bánat tölti el a szívünket, meggyilkoltak egy csecsemőt, aki épp csak világra jött.”

A mentőszolgálatok arról számoltak be, hogy két túlélőt sikerült kihúzniuk a helyszínen a romok alól.

Fotógaléria: Ahogy csökken a hőmérséklet, annál nagyobb a baj egész Ukrajnában

Eközben tovább folytak a harcok a keleti országrészben, az orosz offenzíva jelenlegi fókuszpontjának számító Donyecki és Luhanszki területen, ahova több egységet átvezényeltek a herszoni visszavonulást követően.

Az ukrán haderő péntek reggel tudatta, hogy a két régióban tizenegy helyen visszaverték a megszállók előrenyomulását, például Bilohorivkánál, Bahmutnál, Kurdjumivkánál és Szevernijnél.

„Az ellenség szüntelenül ágyúzza katonáink állásait és a frontvonal közelében fekvő településeinket (…) Az utóbbi nap folyamán öt rakétatámadást indítottak a Harkivi és a Donyecki terület sűrűn lakott területei, és mintegy negyvenöt többrakétás csapást hajtottak végre csapataink ellen” – tájékoztattak.

A kijevi hadvezetés emellett közölte, hogy azonosítottak egy kiképzőközpontot a 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigeten lévő Szevasztopolban, ahol betanítják a katonákat az orosz és iráni gyártású, pilóta nélküli repülőgépek irányítására.

„A drónkezelő specialisták kiképzése három hétig is tarthat. Jelenleg mintegy harminc ember oktatása zajlik” – emelték ki.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan segít az iráni drónokban található nyugati technológia Oroszországnak az ukrajnai háborúban?

Nem sokkal korábban Mihail Razvozajev, Szevasztopol polgármestere bejelentette, hogy a légvédelem visszavert két dróncsapást a város Balaklava negyedében, amelyek egy transzformátorházat, illetve egy távfűtési egységet céloztak.

Hozzátette: eközben az orosz fekete-tengeri flotta is kilőtt három pilóta nélküli repülőgépet a félsziget vizei felett, károk nem keletkeztek.

Razvozajev az ukrán felet vádolta a támadásokkal, amely azonban nem kommentálta az eseményeket.

A brit védelmi minisztérium arról számolt be friss napi jelentésében, hogy Oroszország szeptember óta már több száz iráni gyártású drónt bevetett Ukrajnában, feltehetőleg a manőverező robotrepülőgépek terén jelentkező súlyos hiány miatt. Ez a taktika azonban mérsékelten sikeres, a legtöbb pilóta nélküli repülőgépet ugyanis rendre leszedi az ukrán légvédelem.

Ehhez kapcsolódóan: A valaha volt legnagyobb drónháború Ukrajnában

Az ukrán fegyverek erők déli ellentámadása az elmúlt hetekben jelentős eredményeket ért el, miután az oroszok visszavonták csapataikat Herszon városból és a Dnyeper folyó teljes jobb partjáról.

Zelenszkij keddi tájékoztatása szerint már több mint 1800 települést szabadítottak fel, mintegy kétezer van még hátra.

„A megszállás következményei mindenütt nagyon hasonlók. Az orosz katonák mindent aláaknáztak, amit csak tudtak, és mindent kifosztottak, amit csak tudtak” – mondta.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG