Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz rakétatámadás Zaporizzsja ellen, közben Kijev szerint sikereket értek el Bahmutban


Az ukrán 3. különleges rohamdandár katonái Bahmut közelében 2023. szeptember 4-én
Az ukrán 3. különleges rohamdandár katonái Bahmut közelében 2023. szeptember 4-én

Az orosz erők péntek kora reggel rakétatámadást indítottak az ukrajnai Zaporizzsja és Szumi területére, amelyben legalább egy ember megsebesült – közölték a helyi hatóságok, miközben Kijev szerint részleges sikert értek el Bahmut közelében.

„Reggel az ellenség több rakétát is kilőtt, amelyek a Zaporizzsjai terület fővárosának polgári infrastruktúráját vették célba. Jelenleg az összes mentőszolgálat a helyszínen van” – írta Jurij Malasko, a regionális katonai közigazgatás vezetője Telegramon.

Malasko közölte, hogy legalább egy helyi megsebesült a Zaporizzsját érő támadásban.

Szumiból, ahol a tartományi katonai közigazgatás szerint a lövedékek leromboltak egy lakóházat, eddig nem érkezett jelentés áldozatokról.

Az ukrán hadsereg vezérkara péntek kora reggel arról számolt be, hogy erői visszaverték az ország keleti és déli részén több város és falu, köztük a donyecki Liman, Bahmut és Sahtarszk település elleni orosz támadásokat.

Ehhez kapcsolódóan: Piacra mentek, rakétacsapásban haltak meg az ukrajnai Kosztantyinivkában

A hadsereg az ukrán erők „részleges sikereiről” számolt be Bahmut déli részén, ahol a csapatok „kiszorították az ellenséget és megerősítették saját állásaikat”. A vezérkar azt is közölte, hogy csapatai fokozatosan haladnak előre délre, az Azovi-tenger felé.

Az orosz védelmi minisztérium eközben azt állította, hogy csapatai kilenc ukrán előrenyomulási kísérletet vertek vissza Bahmuttól délre.

Ukrajna, amely júniusban indította ellentámadását, visszautasította a nyugati médiában megjelent kritikákat, amelyek szerint a hadjárat lassan halad, és taktikája is megkérdőjelezhető.

Korábbi cikkünk a témában: NATO-főtitkár: Halad előre az ukrán ellenoffenzíva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóüzenetében köszönetet mondott az ukrán katonáknak, mert „nagyon-nagyon hatékony eredményeket értek el a megszállók megsemmisítésében”.

„Ezek azok az eredmények, amelyekre Ukrajnának most mindenkitől szüksége van” – mondta az ukrán elnök.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijevi látogatásán üdvözölte az ukrán csapatok eredményeit a frontvonalakon, és „nagyon-nagyon biztatónak” nevezte.

XS
SM
MD
LG